Podiumplaats voor Chris van der Drift bij debuut World Series by Renault

MONTMELO, 19 april 2009 - Chris van der Drift heeft tijdens zijn eerste raceweekend in de World Series by Renault op Circuit de Catalunya bij Barcelona een uitstekende indruk achtergelaten. De 23-jarige Rotterdammer kwam in actie voor het Epsilon Euskadi-team en voor het oog van 90.000 bezoekers verzekerde hij zichzelf van een fraaie podiumplaats tijdens de hoofdrace op zondag. Door deze sterke prestatie bezet de International Formula Master-kampioen van 2008 de derde positie in het klassement.

Van der Drift testte de afgelopen twee maanden op uitnodiging van het Spaanse team op verschillende circuits. Hij liet een dusdanige indruk achter dat hij ook achter het racestuur mocht plaatsnemen. Als teamgenoot kreeg Chris de ervaren Adrian Valles aan zijn zijde. De Spanjaard eindigde in 2005 als 'runner-up' in het World Series by Renault-kampioenschap achter Robert Kubica en vervulde een testrol bij het voormalige Spyker F1.

De eerste race mocht Chris vanaf de elfde plaats vertrekken, nadat de super pole kwalificatie met de beste twaalf coureurs door een rode vlag niet naar wens verliep. Desondanks keek de Nederlandse Nieuw-Zeelander uit naar de eerste wedstrijd. Net als bij veel eerdere races kende Van der Drift een uitstekende start en schoot hij naar voren. In zevende positie werd de finishvlag gepasseerd. "Dit was een vrij saaie race", blikte Chris van der Drift terug. "Mijn start was erg goed, maar vanaf de zevende plaats kon ik moeilijk aanvallen. Als je dicht achter iemand rijdt is de neerwaartse druk een stuk minder."

De tweede wedstrijd met verplichte pitstop bleek een stuk spannender. Van der Drift kende opnieuw een goede start, maar werd na een paar bochten van achteren aangereden. De rijder met startnummer 22 schoot daardoor van de baan en moest de wedstrijd op de 21e plaats vervolgen. Een geluk voor Chris was de regenbui die halverwege de wedstrijd beïnvloedde. "We besloten om zo lang mogelijk door te rijden en dat werkte. We maakten de pitstop op het perfecte moment toen het vooral in de laatste sector erg nat was. De safety car kwam vervolgens ook op het goede moment", vertelde van der Drift die op dat moment alweer vijfde lag, vlak voor zijn teamgenoot.

Met nog elf minuten te racen werd het veld weer losgelaten. Sommige gedeelten van het circuit waren erg nat, waardoor verschillende rijders zich vergaloppeerden. Chris stootte door naar de derde positie en had de langzamer rijdende nummer twee goed in het vizier. Door het pushen raakte Chris de gladde witte lijn, maar wist de 425 pk krachtige bolide uit de muur te houden. Niet veel later kwam de wedstrijd ten einde door een rode vlag nadat een rijder op het rechte stuk was gecrasht. Hierdoor werd Van der Drift als derde geklasseerd.

"Dit was een prachtig weekend met een mooie podiumplaats als afsluiting", zei Chris na de race. "Dit is erg goed voor het team en om na het eerste weekend derde te staan in het kampioenschap is natuurlijk fantastisch. We moeten nog een beetje snelheid vinden, maar daar heb ik veel vertrouwen in. Ik wil het team enorm bedanken voor de perfecte strategie en het werk dat zij verricht hebben ."

Spa-Francorchamps is het weekend van 1 - 3 mei het strijdtoneel van de derde en vierde wedstrijd van de World Series by Renault. Ook dan verdedigt Chris van der Drift de kleuren van Epsilon Euskadi.

Chris bedankt zijn sponsors: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

Uitslag race 1 World Series by Renault, Circuit de Catalunya te Barcelona, zaterdag 18 april:
1 Marcos Martinez (ESP), Pons Racing 29 ronden in 48:05.443
2 Bertrand Baguette (BEL), International Draco Racing, +1.443
3 Adrian Valles (ESP), Epsilon Euskadi, +1.707 7 Chris van der Drift (NED/NZL), Epsilon Euskadi, +8.829

Uitslag race 2 World Series by Renault, Circuit de Catalunya te Barcelona, zondag 19 april: