Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nummer: 114
Datum: 18 april 2009

Feestelijke oplevering 'Zicht op de Meer'
Opening Nationaal Kielbootcentrum in Sneek

Op zaterdag 18 april 2009 hebben mevrouw J.A. de Vries gedeputeerde provincie Fryslân, de heer T. Metz wethouder Gemeente Sneek en de heer H. Snoekc voorzitter Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) het Nationaal Kielbootcentrum op het Starteiland in Sneek officieel geopend. Daarmee is het project 'Zicht op de Meer', onderdeel van Het Friese Merenproject, feestelijk opgeleverd.

Door middel van het hijsen van de officiële wedstrijdseinvlaggen werd de naam van het Nationaal Kielbootcentrum gevormd. Na het onthullen van de naam "Roerkoning" was het centrum officieel geopend. De watersporter kan komend watersportseizoen volop gebruik maken van het Nationaal Kielbootcentrum. Dit centrum is een sportaccommodatie voor zeilwedstrijdtrainingen waarbij het centrum voldoet aan de eisen van NOC*NSF en ook toegankelijk is voor sporters met een beperking en minder valide bezoekers.

Meer verbeteringen voor watersporter
Sneek is nu nóg aantrekkelijker voor watersporters en toeristen. Onder andere het Pottengebied, Starteiland en Schareiland zijn verbeterd en heringericht. Deze verbeteringen hebben, samen met de vele vernieuwingen in de binnenstad, het Friese hart van de watersport een kwaliteitsimpuls gegeven. Met als achterliggend doel meer werkgelegenheid in de toeristische en recreatieve sector en zorgen voor behoud en versterking van de natuur.

De nieuwe lagune op het Schareiland benadrukt het natuurlijke karakter van het eiland. Ongetwijfeld vormt deze lagune een uitbreiding van het leefgebied van de waterspitsmuis, die op het eiland voorkomt. Ook het Pottengebied is aangepakt. De zwemplas aan het Pottenstrand heeft een zandstrand in de vorm van een baai gekregen, diverse wandelroutes zijn ontstaan en voor kleine kinderen is een speelplek gecreëerd. Daarnaast zijn de bestaande sanitaire gebouwen vervangen en zijn er stroomvoorzieningen en tappunten voor water gerealiseerd voor een veilige en vlotte opbouw van de Sneekweekcamping. Ook is er een kanoroute ontstaan die de dagrecreatieplas, via de Lytse Potten, met de Houkesloot verbindt.

Op het Starteiland hebben de grootste veranderingen plaats gevonden. Naast de "Roerkoning" is er een nieuw toiletgebouw en een nieuwe passantenhaven gerealiseerd. It Foarûnder en het Wedstrijdcentrum hebben een meer centrale plaats op het eiland gekregen en aan de kanaalkant is een nieuwe afmeerplaats voor het pontje ingericht.

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Recreatieschap de Marrekrite en Staatsbosbeheer. Daarnaast is het project medegefinancierd door de Europese Gemeenschap, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 292 5525. Dit persbericht is ook te vinden via Internet: www.fryslan.nl en www.friesemeren.nl.