Kamervragen Haverkamp en Jonker over situatie Kamp Ashraf


Maarten Haverkamp en Corien Jonker (CDA'ers) bezorgd over Kamp Ashraf en PMOI leden

DEN HAAG, 20090419 -- 19/04/2009 Jtwnetwork.nl - Kamervragen van de leden Maarten Haverkamp en Corien Jonker (beiden CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, over de situatie in Kamp Ashraf, waar ongeveer 3500 leden van de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI) verblijven.

Vragen naar aanleiding van artikel 'Iraniërs demonstreren in Den Haag' in De Telegraaf van 8 april 2009, over de situatie in kamp Ashraf in Irak waar ongeveer 3500 mensen verblijven van de Iraanse oppositiebeweging PMOI.

1. Bent u bekend met de situatie in het kamp Ashraf in Irak waar ongeveer 3500 mensen verblijven van de Iraanse oppositiebeweging PMOI?

2. Is het waar dat deze mensen niet meer van het terrein af mogen en dat hulpverleners de toegang tot het terrein wordt geweigerd? Is het ook waar dat de Irakese autoriteiten dreigen om deze mensen naar Iran of een derde land te sturen?

3. Zo ja, deelt u de mening dat deze mensen niet zouden mogen worden gedwongen terug te keren naar Iran, waar zij het gevaar lopen gemarteld of vervolgd te worden?

4. Indien hier sprake van zou zijn, bent u bereid bij de Irakese autoriteiten aan te dringen op het voorkomen van gedwongen terugkeer? Zo nee, waarom niet?

5. Ziet u ook een rol weggelegd voor de Verenigde Staten, aangezien dit land tot op heden waarnemers in het gebied heeft en tot afgelopen januari ook de verantwoordelijk tot bescherming van kamp Ashraf droeg? Zo ja, neemt u contact op met de Amerikaanse regering? Zo nee, waarom niet?

Bron: Jtwnetwork.nl





JTW