PH.Nieuwsbrief 343

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht

SALLANDSE HUISARTSEN: YES WE CAN...

De diabetespatiënten in onze zorggroep hebben een betere HBA1C. Zij komen vaker terug voor controles. Alle huisartsen in de regio doen mee. Dit is het eerste initiatief van de huisartsen zelf. Woorden van deze strekking sprak Joop Blaauw, een ervaren huisarts in de regio Salland. Dat is het gebied Deventer en omgeving. Blaauw is kartrekker van de zorggroep Salland. Vol trots presenteerde hij op 16 april de resultaten van zijn groep tijdens een bijeenkomst van 45 Sallandse huisartsen, medisch specialisten, zorgmanagers en zorginkopers. Salland zorgverzekeringen, met 100.000 verzekerden, had deze meeting georganiseerd. Ondergetekende had de eer de bijeenkomst te leiden en deelnemers als een Sokrates naïef te bevragen. Wat mij opviel is het grote zelfvertrouwen, dat dit project heeft opgeleverd bij de Sallandse huisartsen. Zij zijn niet meer de amateurs die mogen aanschuiven bij transmurale projecten die anderen hebben bedacht. Zij zijn niet meer die kruiwagen met kikkers die alle kanten uitspringen. De huisartsen straalden uit: Yes we can! Onder hun leiding gaat nu een stuurgroep van start van de zorggroep Salland, zorgverzekeraar Salland en Deventer Ziekenhuis om de chronische zorg verder te ontwikkelen. Want terecht zijn de Sallandse huisartsen trots op hun resultaten tot nu toe, maar er is nog veel te doen aan patient empowerment, ICT bekostiging en structurering van de chronische zorg. Tot zover dit bericht. Op 3 april vindt het congres Recente ontwikkelingen in de ketenzorg plaats. Dan komen ook de zorggroepen uitgebreid aan de orde. Minister Klink en Kaiser Permanente directeur Paul Wallace houden plenaire inleidingen. Wil je deelnemen aan dit congres? Schrijf je dan in via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

ZORGGROEP MET DBC BESPAART WEL EN ZONDER DBC NIET

De Zorggroep Eemland met ruim 100 huisartsen, een prachtig elektronisch patiëntendossier van Portavita, een keten-DBC bekostiging en een structureel samenwerkingsverband met het Meander Medisch Centrum en de patiëntenbeweging levert de diabeteszorg vijftig euro per patiënt goedkoper dan huisartsen die niet in een zorggroep samenwerken. Deze mededeling deed de ervaren Amersfoortse huisarts Frans Boonekamp. Hij is de gangmaker achter Diamuraal zoals de zorggroep voor de regio Eemland heet. Hij deed zijn uitspraak op donderdag 16 april tijdens een bijeenkomst van 45 Sallandse professionals en managers(zie ook het bericht hierboven). Zijn mededeling stond in contrast met die over de zorggroep Salland. Daar gaat wel de kwaliteit omhoog maar van besparingen op de diabeteszorg is geen sprake. Wellicht maakt het uit -ik weet het niet zeker, het is een theorie- dat Salland niet met een keten DBC werkt maar op basis van de beleidsregel innovaties voor de eerstelijn. Die regel heeft geen betrekking op de ziekenhuiszorg. Tijdens de bijeenkomst op 16 april heeft ondergetekende gepleit om 1. Alle kosten van diabeteszorg te meten (ook medicatie en ziekenhuisopnamen die ogenschijnlijk niets met diabeteszorg te maken hebben) en 2. Deze kosten te meten over een periode van acht tot tien jaar. Want goede diabeteszorg nu leidt pas over acht tot tien jaar tot besparingen vanwege bijvoorbeeld minder teenamputaties, netvliesoperaties en hartoperaties. Eigenlijk is het beeld van Salland, hogere kosten nu, normaal en Amersfoort een goede uitzondering. Bij ketenzorg moeten we rekening houden met het effect van Returns on Investments of op zijn Hollands: de kost gaat voor de baat uit.

MASTERCLASS KWALITEIT EN FINANCIEN VAN ZORG START 17 SEPTEMBER

Soms hebben leidinggevende artsen of verpleegkundigen een blinde vlek voor financieel management. Zij hebben wat opgepikt tijdens hun loopbaan maar nooit een specifieke praktijkcursus gevolgd. Soms hebben financiële mensen een blinde vlek voor kwaliteitsbeleid. Ze hebben wat opgepikt tijdens hun loopbaan als controller of financieel manager van een divisie. Maar van prestatie indicatoren, proceskwaliteit en uitkomstkwaliteit hebben zij toch niet echt kaas gegeten. Als jij tot een van beide groepen behoort, ben je van harte welkom op de Masterclass Geïntegreerd Management van Kwaliteit en Financiën van Patiëntenzorg. Die start op 17 september op het Julius Centrum. Tijdens bijeenkomsten van 1500 -1900 uur komen de volgende thema's aan bod: 1. Recente ontwikkelingen in preventie, eerstelijn, ziekenhuis en chronische zorg 2. Recente financiële en wettelijke ontwikkelingen 3. Relatie tussen strategie van beleid en structurering van de instelling 4. De verschillende vormen van toezicht houden 5. Management participatie van artsen en andere professionals 6. Zorgafspraken, DBC's, ZZP's, zorg inkopen en verkopen 7. Het maken en gebruiken van prestatie indicatoren 8. De P&C cyclus voor financiën en kwaliteit 9. Het leiding geven aan professionals op financieel en kwaliteitsterrein 10. Het verandermanagement 11. De kunst van het onderhandelen 12. Het maken van een business case 13. Het ontwerpen van een innovatief project 14. Het bepalen van de persoonlijke effectiviteit. Op 17.9 start de vijfde editie van deze Masterclass. Deelnemers aan de vorige edities waren vol lof over de aansluiting van theorie op praktijk, de hoge mate van interactie tussen ervaren docenten en deelnemers en de afwisseling in werkvormen. Wil jij je blinde vlekken wegwerken? Wil jij een allround leidinggevende worden? Zie jij ook in dat financiën en kwaliteit niet los te koppelen zijn? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op Nascholing. Tot 17 september!

ZIEKENHUIS MEET ERVARINGEN VAN SPOEDPATIËNTEN

Dezer dagen zijn de Ter Gooi Ziekenhuizen gestart met het meten van de ervaringen van patiënten van de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH). De instellingen te Hilversum en Bussum gebruiken daarbij een vertaalde Engelse lijst die in het Verenigd Koninkrijk op alle SEH's wordt gebruikt. Zij lopen daarmee vooruit op de invoering van de CQ Index voor SEH patiënten die over een jaar gereed is. De enquête vindt plaats tijdens de AGIS meetweek spoedzorg. Daardoor is het mogelijk de patiëntervaringen te koppelen aan professionele gegevens zoals mate van urgentie, diagnose en ontslagbestemming. Net als in de afgelopen jaren vindt in de laatste niet-vakantieweek van april deze meetweek in de Gooi- en Vechtstreek plaats (zie ook bericht hieronder). Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met dr. Leontien Sturms via L.Sturms@umcutrecht.nl . Zij is programmaleider Spoedzorgonderzoek bij het Julius Centrum. Wil je meer weten over de volgend jaar gereed komende CQ index voor de spoedzorgketen als geheel en voor de schakels ambulancezorg, huisartsenposten en SEH's, neem dan deel aan het negende nationale congres over Recente ontwikkelingen in de spoedzorg. Dat vindt plaats op vrijdag 18 september. Je meldt je daarvoor aan via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

MEETWEKEN SPOEDZORG GAAN DIT JAAR DE DIEPTE IN

Net als in Gooi&Vechtstreek (zie bericht hierboven) starten in de regio's Rijnmond en Harderwijk alsmede in de Provincies Brabant en Utrecht meetweken spoedzorg. In die weken worden alle spoedzorgcontacten tussen donderdag 16 april 17.00 uur en donderdag 23 april 17.00 uur geregistreerd op de huisartsenposten, SEH's, ambulancediensten, crisisdiensten, thuiszorg, IC's, apotheken en verloskundige praktijken. In een aantal regio's is de meetweek verlengd naar 4 meetweken. Deze regio's hebben op dit moment al 3 weken registratie achter de rug. Deze langere registratie vergroot de representativiteit van de resultaten en biedt een hogere kans op het beschrijven van zeldzame incidenten. Dit jaar wordt in de regio Utrecht een aantal analyses op patiëntenniveau uitgevoerd. Dit houdt in dat het traject van een aantal specifieke patiëntengroepen (cardiologische, neurologische en acuut psychiatrische) door de spoedzorgketen gevolgd wordt. De standaard analyses per zorgaanbieder worden uiteraard ook uitgevoerd. Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met dr. Leontien Sturms via L.Sturms@umcutrecht.nl Zij is programmaleider Spoedzorgonderzoek bij het Julius Centrum. Tot zover dit bericht. Wil je meer weten over trends, regionale verschillen en statistische gegevens over specifieke groepen spoedpatiënten? Schrijf je dan in voor de derde editie van de Julius Masterclass Spoedzorg voor ervaren huisartsen, verpleegkundigen, specialisten en managers van huisartsenposten, ambulance meldkamers, crisisdiensten GGz en SEH's. Die start op maandag 29 juni, 1500 uur en staat onder leiding van dr. Henk van der Steeg en ondergetekende. Deelnemers aan de vorige twee edities roemden de optimale mix van kennisoverdracht, uitwisseling van eigen ervaringen, onderlinge discussies en excursies. Op dit moment zijn twaalf van de maximaal zestien plaatsen in deze Masterclass geboekt. Ook meedoen? Surf naar www.integratedcare.nl klik door op Nascholing en schrijf je in.

REGIOPOLIS ZIT IN DE LUCHT EN LANDT NIET

Een aparte polis voor verzekerden in de regio rond Gorkum, in Zeeuws-Vlaanderen, Friesland, Almere en Oost-Brabant: regelmatig komt ondergetekende deze suggestie voor een nieuwe vorm van collectieve contracten van zorgverzekeraars tegen. Op vrijdag 17 april was dat het geval in Boxmeer tijdens een gesprek met Ton Kessels, bestuursvoorzitter van de Zorggroep Pantein. Deze groep met 4000 medewerkers in dienst biedt vrijwel het gehele Zorgverzekeringswet- en Awbz-pakket aan. Pantein werkt voor alle veertig dorpen van De Peel. Zij doet dat op een goedkope manier: de zorg is kleinschalig ingericht, zeg maar per dorp, en de ondersteuning grootschalig, vanuit Boxmeer en het Maasland ziekenhuis aldaar. Het wachten is op een zorgverzekeraar (CZ? Univé?) die een regiopolis met korting aanbiedt aan de Peelbewoners. De gedachte aan zo'n regiopolis is niet nieuw. Hij zit in de lucht, ook in de andere gebieden waarmee dit bericht begint. Toch landt de suggestie niet bij de zorgverzekeraars. Waarom niet is voor Kessels en ondergetekende niet precies duidelijk. Tot zover dit bericht. Op vrijdag 3 juli spreekt Kessels op het congres Recente ontwikkelingen in de ketenzorg. Dan komen doelmatigheid en kwaliteit van zorg van Pantein aan de orde en dromen wij van regiopolissen. Kessels spreekt na Minister Ab Klink en vóór directeur innovatie van Kaiser Permanente Paul Wallace. Wil jij met Kessels bomen over zorgketens, met Klink over de bekostiging van zorggroepen en met Wallace over de relatie zorgverzekeraar en zorgaanbieder? Schrijf je dan in voor genoemd congres via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

OOK MEDISCH SPECIALIST GEEFT LEIDING AAN ZIEKENHUIS

De Zorgverzekeringswet bevordert vraagsturing, marktwerking en ondernemerschap in onder meer ziekenhuizen en GGZ instellingen. Daardoor worden deze instellingen steeds professioneler en dreigen de specialisten macht te verliezen. Overheid, toezichthouders en zorgverzekeraars houden hen scherp in de gaten en voeren de druk op. Toch lukken al deze veranderingen alleen als de specialisten zich ermee bemoeien, leiderschap tonen en medeverantwoordelijkheid dragen voor het ziekenhuis of de psychiatrische instelling waar ze werken. Maar dat doe je niet zomaar, je kunt niet zomaar een staf leiden of een voorzitter van een grote maatschap zijn, daar zijn je medische vaardigheden en kennis onvoldoende voor. Je zult andere zaken moeten leren en kunnen. Je zult beter moeten leren communiceren, onderhandelen en vergaderen. Je zult moeten weten wat het verschil is tussen managen en besturen, je zult inzicht moeten hebben in de organisatie en financiering van de gezondheidszorg, en je zult moeten leren hoe je leiding geeft aan collega's, hoe je onderhandelt, feed back geeft en vergadert. De tijd van de goedbedoelde amateur zijn is voorbij. Daarom start het Julius Centrum samen met Viamedica, een intermediair voor medici, het onderwijsprogramma Clinical Leadership. Wil jij de leider van morgen zijn? Ben jij stafvoorzitter of voorzitter van een grote maatschap? Ga jij als specialist leiding geven aan een zorgprogramma? Dan is dit het programma voor jou. Het programma start op 10 september en omvat 10 middagen van 15.00 - 19.00 uur. Het staat onderleiding van Dr. Henk van der Steeg, arts, Nine van der Vange van het bureau Viamedica en ondergetekende. Wil je deelnemen aan het programma stuur dan voor verdere informatie een mail naar hvdsteeg@euronet.nl of surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing. Ben je zelf niet in de gelegenheid om deel te nemen maar ken je een collega, stuur dan dit bericht aan hem of haar door.

VANAF 4 JUNI BEGRIJPEN GEMEENTE AMBTENAREN DE VOLKSGEZONDHEID

De GGD Midden Nederland en het Julius Centrum organiseren op donderdag 4 juni een ééndaagse cursus over recente ontwikkelingen in preventie en zorg. Vier thema's komen aan de orde 1. Moderne en traditionele infectieziekten 2. De Centra voor Jeugd en Gezin 3. Het voorkomen van chronische ziekten door het afleren van ongezonde leefstijlen en 4. Het bieden van ondersteuning en zorg via de WMO aan mensen die het niet meer alleen redden. De cursus is primair bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten in de Provincie Utrecht. Wij onderscheiden twee groepen deelnemers. Ten eerste beginners die net zijn overgeplaatst van bijvoorbeeld een gemeentelijke afdeling huisvesting. Ten tweede onderscheiden wij gevorderden die al een aantal jaren meedraaien in de volksgezondheid en meestal al een zekere scholing achter de rug hebben. Aan de beginners reiken wij handboek kennis aan. Bij de tweede groep staat kennis over recente ontwikkelingen centraal. Je bepaalt zelf tot welke groep je hoort. Hoewel het focus primair gericht is op Utrechtse gemeente-ambtenaren zijn ook collega's van andere gemeenten en overheidsinstanties van harte welkom op deze cursus. Ondergetekende geeft leiding aan de cursus. Docenten van het Julius Centrum en de genoemde GGD geven lessen over de vier thema's en nodigen je uit tot discussie en het inbrengen van eigen ervaringen. Wij geven de cursus op de GGD Midden-Nederland, vestiging Amersfoort, Zonnehof 10. Wil je deze dag meemaken? Meld je dan aan bij Janny Rozendaal, GGD MN, via e-mail jrozendaal@ggdmn.nl. Aan de deelnemers wordt na afloop van de studiedag een certificaat van deelname uitgereikt.

MEDISCH STUDENT GEVRAAGD VOOR EVALUATIE ELEKTRONISCH DOSSIER

De familie Rietjens (twee huisartsen, één basisarts en een software-ontwikkelaar) heeft zich verenigd in het bedrijf CareSharing. De familie heeft voor Brabantse zorggroepen een elektronisch, webbased dossier ontworpen. Hiervan maken thans gebruik: 25.000 patiënten met diabetes, 1100 met COPD en 2400 met een cardiovasculair risico. De familie wil weten of hun software gebruikersvriendelijk genoeg is. Ook wil men weten of het dossier leidt tot gunstigere klinische uitkomsten zoals lagere HBA1C's en minder exacerbaties. Ben jij student geneeskunde met een ICT-knobbel? Moet jij nog tenminste zes weken stage lopen? Stuur dan een mail naar Tijs Rietjens op tijsrietjens@caresharing.eu Je mag hem ook bellen op 06-41012256.

NATURA POLISSEN GOEDKOPER VANWEGE EENVOUDIG DECLAREREN

In de nieuwsbrief 341 van 5 april staat het bericht dat onduidelijk is waarom naturapolissen in Nederland goedkoper zijn dan restitutiepolissen. Medisch adviseur Gerrit Salemink uit Groningen heeft een verklaring. Hij schrijft: Die lagere kosten lijken vreemd, omdat de verzekeraars voor naturapolissen een extra inspanning moeten leveren, namelijk zorg inkopen. Je veronderstelt dat ze er misschien toch in slagen om de zorg goedkoper in te kopen dan de individuele klant. Erg waarschijnlijk is dat niet, omdat er nog nauwelijks selectief wordt ingekocht en zo lang dat niet gebeurt, is er voor de zorgaanbieders weinig reden om de inkopers tegemoet te komen met hun prijzen. De reden is waarschijnlijk vrij banaal: het zijn de kosten van de declaratieverwerking die hoger zijn als verzekerden hun nota's ter restitutie aanbieden, dan wanneer zorgaanbieders ze in bulk en elektronisch aanleveren.

SUBSIDIE BESCHIKBAAR VOOR INTERVENTIES OM ROOKVRIJ TE WORDEN

Pfizer en Caphri hebben samen met deskundigen uit het zorgveld een zorgverbeteringsprogramma geïnitieerd onder de naam MIRO. MIRO richt zich met haar activiteiten op de randvoorwaarden voor optimale tabaksverslavings­zorg. De genoemde bedrijven nodigen jou uit onderzoeksideeën in te dienen die tot doel hebben effectiviteit en doelmatigheid van zorginterventies en -innovaties op het gebied van tabaksverslavingszorg wetenschappelijk te onderbouwen. Sluitingsdatum voor het indienen van vooraanmeldingen: 15 mei 2009 om 12.00 uur. De selectie geschiedt op basis van criteria voor maatschappelijke relevantie en wetenschappelijke kwaliteit. Volledige informatie over MIRO, aanvraagformulieren, uitgangspunten en procedure voor selectie van Kernprojecten vind je op de website: www.miroinnovation.nl

STUDENT GEZOCHT VOOR ONDERZOEK ONDER VRIJWILLGERS

Bij het Julius Centrum staan ongeveer 4000 mensen ingeschreven die vrijwillig meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld door als gezonde controlegroep te dienen voor een studie onder patiënten met een bepaalde aandoening. Als een nieuwe studie start maken we een selectie uit de database en deze mensen ontvangen een uitnodigingsbrief. Middels een antwoordformulier kunnen zij reageren. Vervolgens worden deze mensen gebeld, er wordt kort iets over de studie verteld, in/exclusiecriteria worden uitgevraagd en als ze geïnteresseerd/geschikt zijn ontvangen ze de patiënteninformatie. Wat wij willen weten is het profiel van deze mensen. Wat motiveert iemand om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek? Is dit de aandacht die ze ontvangen? Of is het toch de financiële vergoeding? Of wil men inzicht in eigen gezondheid (keuring, metingen)? Of heeft men gewoon interesse in de medische wetenschap? Als we weten wat iemands drijfveren zijn kunnen we onze communicatie beter afstemmen en hopen op die manier de inclusie rate te verhogen en het drop out percentage te verlagen. Eén of twee medische, verpleegkundige of vergelijkbare studenten deze vragen moeten beantwoorden door middel van eerst diepte interviews en later een internet enquête. Voel je ervoor deze stage uit te voeren? Stuur dan een mail naar Julius onderzoeker Rob De Leeuw op J.R.J.deLeeuw@umcutrecht.nl

VERANTWOORDING

Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op via PH.Nieuwsbrief@planet.nl Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/aanmelding_web.htm en af via http://www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/afmelding_blaster_1.htm. Omdat we nog bezig zijn met de automatisering van de PH.Nieuwsbrief kan het twee weken duren voordat de aan-en afmelding verwerkt is. Door alle hedendaagse beveiligingen is het mogelijk, dat bovenstaande links niet werken. Ga in dat geval voor het aan- en afmelden naar de website www.integratedcare.nl Als het doormailen naar b.v. een collega niet lukt, verwijder dan het laatste deel van deze nieuwsbrief vanaf verantwoording en probeer het nog eens.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.integratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.

Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356