NCRV

Man bijt hond

Nieuwe docusoap in Man bijt hond: Frans anders

Maandag 20 april 2009

18.50 uur, Nederland 2

Frans Zwaagstra vindt het fijn om anders te zijn

NCRVâs Man bijt hond heeft een nieuwe docusoap: Frans anders. Op het Friese platteland woont Frans Zwaagstra. De 43-jarige geitenboer is een oermens pur sang. Hij heeft een bijzondere filosofie over het leven. Frans Zwaagstra is graag een buitenstaander. Van 20 april tot en met 8 mei duikt Man bijt hond in zijn bijzondere leven.

In zijn boerderij ontrekt Frans zich volledig aan alle stress en drukte. Hij is ouderwets en daar is hij trots op. Hij is een boer van de oude stempel: kapt zijn eigen stookhout, maait met een zeis en eet alleen groenten van eigen grond, waaronder voederbieten. Op het erf van zijn ouders woont hij in een houten schuur. Zijn ouders 'moeten d'r niks van hebben', van zijn levensstijl. Frans zelf vindt het wel fijn om anders te zijn. Moderne mensen zijn in zijn ogen maar saai.

Dat afwijkende gedrag zat er al vroeg in. Frans haalde de zesde klas van de lagere school, daarna konden ze hem volgens eigen zeggen niets meer leren.

Frans heeft overal zijn eigen filosofie over. Zo doucht hij niet. âWant een mens moet een tweede huid hebben.â Hij heeft een ouderwetse WC die hij niet hoeft door te trekken. âWant schoon water, dat spoel je niet zomaar weg.â Frans is vrijgezel, want de vrouw die hij zoekt moet een beetje Middeleeuws zijn. âNiet zo'n opgepoetste vogel, maar iemand die klompen draagt en grote handen heeft.â

Frans voelt zich ouderwets en draagt daarom een boerenkiel, maar eens in de zoveel tijd verruilt hij zijn overall voor een cowboy-outfit en stapt hij op de fiets. Op zijn boerenlandfiets is hij al heel Europa doorgefietst. âIk voel me dan een cowboy uit een western.â