VVD


12-3-2009

Europees Parlement: EU boycot VN-conferentie

Jules Maaten vindt dat EU lidstaten een boycot van de VN-conferentie tegen racisme in Geneve van 20 tot en met 25 april moeten overwegen. Een voorstel van de VVD-Europarlementarier hierover werd maandagavond door de Buitenland Commissie van het Europees Parlement aangenomen.

Jules Maaten: "Radicale Islamitische landen zoals Libië en Iran proberen de antiracisme conferentie te misbruiken om een onverdraagzame politieke boodschap af te geven. Zo bestrijd je racisme niet. Europese democratieën moeten dit niet door hun aanwezigheid legitimeren. Landen die oprecht willen strijden tegen racisme, kunnen deze racistische conferentie niet serieus nemen."

Maaten is boos dat de conferentie, net als zijn voorganger in 2001 in Durban, gekaapt lijkt te worden door radicale Islamitische landen. Canada, Israel en de VS gaven eerder al aan de conferentie te zullen boycotten als de situatie niet verbetert. In het conceptdocument voor de conferentie wordt religie boven individuen gesteld en discriminatie op basis van seksuele voorkeur niet veroordeeld. Maaten maakt zich vooral zorgen over de pogingen van Islamitische landen om kritiek op religie te verbieden. Dit perkt volgens de VVD'er de vrijheid van meningsuiting in.