Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 2 april 2009

Ieme van der Poel in `De stelling van...': Literatuur maakt integratienota's overbodig

Gepubliceerd op 2 april 2009
Ieme van der Poel
Fotograaf: Eduard Lampe

`Literatuur maakt integratienota's overbodig'. Dit stelt prof. dr. Ieme van der Poel, hoogleraar Franse letterkunde, in de eerstvolgende editie van De stelling van ... op maandag 20 april. Ze vindt dat de integratiekwestie nergens beter wordt verwoord dan in de romans en verhalen van schrijver Hafid Bouazza.

Volgens Ieme van der Poel is de PvdA de enige socialistische partij ter wereld die in de integratienota Verdeeld verleden, gedeelde toekomst zijn standpunt over burka's en `handen schudden' zwart op wit heeft gesteld. Zelfs de Franse socialisten hebben zich nooit uitgesproken over deze brandende kwesties. Dit terwijl Frankrijk toch een natie is die het `handen schudden' hoog in het vaandel draagt en daarbij ook nog eens, getuige een recente uitspraak van Geert Wilders, `vele wijken kent waar ongesluierde vrouwen geen toegang hebben'. Toch vindt Van der Poel dat de opstellers van de veel bediscussieerde integratienota van de PvdA een kwestie over het hoofd hebben gezien die essentiëler is dan de jacht op die spaarzame burka.

Van der Poel stelt dat deze kwestie nergens beter onder woorden is gebracht dan in de romans en verhalen van Hafid Bouazza. Daarin laat de schrijver zien hoezeer de ideeën die er in Nederland over Marokko, migranten en hun (klein)kinderen bestaan, en die voor een belangrijk deel het maatschappelijk debat bepalen, het product zijn van projectie. Juist omdat Nederland zelf nooit werkelijk is losgekomen van zijn verzuilde verleden, lukt het niet om zelfs in de meest kosmopolitische n.m.a.n.n. (Nederlander van Marokkaanse Afkomst met Nederlandse Nationaliteit, vrij naar Hafid Bouazza, Beer in bontjas) iets anders te zien dan een islamiet. Of, om naar Bouazza's roman Salomon te verwijzen, ze zijn dan wel uiterlijk niet te onderscheiden van een Nederlandse intellectueel, maar houden ze toch niet stiekem een schaap in hun badkamer?

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers van de UvA zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun vakgebied. Het gaat om actuele thema's uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden, dit kan via de verwijzing.

Zie onderste verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Aanmelden voor De stelling van... Ieme van der Poel www.spui25.nl
Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting