Rijksuniversiteit Groningen

The alloantigen-independent factors brain death and cold ischemia. Prospects for a better graft survival through different donor management concepts

Datum: 20 april 2009

Promotie: mw. S. Höger, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The alloantigen-independent factors brain death and cold ischemia. Prospects for a better graft survival through different donor management concepts

Promotor(s): prof.dr. R. Ploeg, prof.dr. B. Yard

Faculteit: Medische Wetenschappen

Transplantaties succesvoller door dopamine en koolstofmonoxide

Het succes van transplantaties wordt sterk bepaald door hersendood van de donor en het bewaren van het transplantatieorgaan. Promovenda Simone Höger onderzocht hoe dit precies kan. Haar onderzoek wijst uit dat hersendood de activiteit van het autonome zenuwstelsel vermindert, en dat hierdoor het aantal ontstekingscellen in een te transplanteren orgaan toeneemt. Hierdoor treedt schade op aan het transplantaat, die toeneemt bij het bewaren ervan. Door de donor met dopamine te behandelen, wordt de schade tijdens het bewaren van het orgaan beperkt. Dit verbetert de orgaanfunctie direct na transplantatie. Ook koolmonoxide (CO) heeft een positieve invloed. Door CO-releasing molecules (CORM) toe te voegen aan de vloeistof waarin organen worden bewaard, wordt de schade aan het orgaan beperkt.

Höger trekt haar conclusies op basis van dierexperimenteel onderzoek. Nader onderzoek moet uitwijzen of ook het succes bij transplantatie van menselijke organen op deze wijze vergroot kan worden.

Simone Höger (Duitsland, 1977) studeerde diergeneeskunde te Giessen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Nefrologie/endocrinologie van universitair ziekenhuis van Heidelberg, waar zij thans werkt als onderzoeker. Het promotieonderzoek werd mede gefinancierd door de Deutsche Forschungsgemeinschaft.