ProRail

Persbericht

10-04-2009

Tijdelijke afsluiting Visarenddreef in Lelystad

De Visarenddreef, ter hoogte van de onderdoorgang bij het station, is vanaf maandag 20 april tot en met vrijdag 5 juni 2009 gedeeltelijk afgesloten voor al het verkeer. Het betreft de onderdoorgang vanaf de Visarenddreef richting het centrum. Het verkeer wordt vanaf de Stationslaan omgeleid via de Visarenddreef, Westerdreef en Larserdreef. Het autoverkeer vanaf de Middendreef/Middenweg kan wel onder het station doorrijden. Het voetgangerspad onder het spoor door blijft ook toegankelijk. De tijdelijke afsluiting is nodig, omdat de aannemerscombinatie Lely-200 een funderingsblok gaat plaatsen die het nieuwe perron moet ondersteunen.

De aanpassing van het station in Lelystad en de uitbreiding van het spoor is nodig vanwege de aanleg van de Hanzelijn. Het station wordt bijna tweemaai zo groot en er komen twee sporen bij. De bouwwerkzaamheden voor de Hanzelijn in het station en langs het spoor in Lelystad zullen tot medio 2010 doorlopen.

Hanzelijn

ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnei onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.