Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Wegwijsdag op het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer (persbericht 023., 2009)

Op 20 april a.s. organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek in samenwerking met de gemeente Hoogezand-Sappemeer het project De Wegwijsdag. Aan dit project doen 45 VMBO leerlingen van het AJC en Rehoboth mee. Zij houden zich een dag lang op het gemeentehuis bezig met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema jongerenactiviteiten. De gemeente heeft voor uitvoering van het beste plan een bedrag van 2000,- vrijgemaakt.

Doel en werkwijze

Het doel van het project De Wegwijsdag is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis zullen de leerlingen een gesprek voeren met raadsleden en deskundigen, die iets vertellen over hun werk en hun standpunten geven over het thema. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om 2000,- te besteden goed kunnen onderbouwen.

's Avonds zullen de leerlingen in de jeugdraadsvergadering hun voorstel presenteren over de besteding van dit bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen, zal door de gemeente uitgevoerd worden. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 9.30 uur tot 20.00 uur. De jeugdraadsvergadering wordt gehouden vanaf 18.00 uur en wordt voorgezeten door wethouder C.J. Drost. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de pu­ blieke tribune plaats te nemen en de spannende discussie te volgen die moet leiden tot het beste project.

Wat is het IPP?

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Zie ook www.publiek-politiek.nl.