Gemeente Etten-Leur

Gemeenteraad: Agenda van de opiniebijeenkomst op 20 april

Het presidium van de gemeenteraad maakt bekend dat op maandag 20 april aanstaande 's avonds vanaf 19.00 uur een openbare opiniebijeenkomst wordt gehouden. Van 19.00 uur tot 19.30 uur kunt u in de Schonckzaal op een informele wijze van gedachte wisselen met de raads- en burgerleden. Om 19.30 uur start de opiniebijeenkomst. Tijdens de opiniebijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Maatschappelijke Zaken ­ locatie kamer 1.04 a/b oude raadhuis (tijdsduur 19.30 uur- 21.00 uur):
· Voorstel over de vaststelling van de reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2009: met ingang van 1 januari 2009 is de Wet stimulering arbeidsparticipatie (Wet Stap) in werking getreden. Deze wet wijzigt onder andere de Wet Werk en Bijstand, waarbij de voorwaarden en mogelijkheden van premieverstrekking en scholing bij inzet van zogenaamde participatieplaatsen wordt geregeld. Deze participatieplaatsen, die met ingang van 1 april a.s. ingezet kunnen worden, hebben betrekking op het verrichten van additionele onbeloonde werkzaamheden voor een periode langer dan 6 maanden, waarbij het doel is de kans op arbeidsinschakeling te vergroten. De WWB schrijft voor (artikel 8 WWB) dat de gemeenteraad bij verordening regels stelt met betrekking tot de hoogte van de premie, alsmede de eventuele inzet van scholing of opleiding. Het college heeft besloten om de raad voor te stellen de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2009 vast te stellen. In deze verordening wordt in, aanvulling op de reeds bestaande reïntegratievoorzieningen, de inzet van participatieplaatsen en de daaraan verbonden premieverstrekking en scholing geregeld. · Voorstel over het beschikbaar stellen van een extra bijdrage voor het combiproject Schoenmakershoek (Turfschip): op 29 maart 2005 heeft de gemeenteraad het besluit genomen om, in samenwerking met Woonstichting Etten-Leur (WEL), Turfschip, Avoord en de schoolbesturen voor katholiek en openbaar onderwijs, een brede school, een nieuw activiteitencentrum Turfschip en een woonzorgcomplex te realiseren in de nieuwbouwwijk Schoenmakershoek: combiproject Schoenmakershoek. Brede School De Pijler is januari jl. in gebruik genomen en het woonzorgcomplex is in aanbouw, maar met de realisatie van het Turfschip is nog geen start gemaakt. Één van de oorzaken is een financieel dekkingstekort van 900.000,-. Dit dekkingstekort is ontstaan doordat het Turfschip later dan de aanvankelijk geplande opleverdatum zijnde 1 januari 2009 wordt opgeleverd.
Het volgende wordt daarom voorgesteld aan de gemeenteraad: een aanvullende bijdrage van 300.000,- beschikbaar te stellen voor het realiseren van activiteitencentrum Turfschip en dit bedrag beschikbaar te stellen d.m.v. een huurovereenkomst voor 40 jaar.
het renteverlies van WEL te compenseren
de grondprijs vast te stellen op 1.648.520,00 ex btw · Initiatiefvoorstel van de fractie van de PvdA over het realiseren van "Ommetjes" : Voorgesteld wordt om als uitwerking van de Beleidsnota Cultuur, toerisme en recreatie 2009 ­ 2012 de notitie "Etten-Leurs ommetje" op te nemen omdat deze specifieke vorm van extensieve recreatie-beoefening uitstekend past in het bestaand beleid van de landelijke en provinciale overheid. De samenwerking tussen betrokken organisaties en een in het leven te roepen werkgroep te organiseren zodanig dat deze werkgroep concrete plannen voor uitvoering aan het college van Burgemeester & Wethouders kan aanbieden. Aan de gemeenteraad wordt verder voorgesteld om de eenmalig benodigde middelen à 10.000,- beschikbaar te stellen uit de voorziening "landschapsbeleidsplan", om voor de jaarlijkse kosten gebruik te maken van de regeling "Provinciaal stimuleringskader groene en blauwe diensten" en zo nodig een beroep te doen op fondsen van derden.
· Ter informatie: brief van het college met als onderwerp zomerkamp Surplus Welzijn d.d. 26 maart 2009. Aan de gemeenteraad wordt door het college van Burgemeester en




Wethouders medegedeeld dat het voorstel zomerweek het hoofdelement is van het alternatief voor het zomerkamp. Dit voorstel houdt in dat er gedurende een week recreatieve activiteiten voor kinderen uit minder draagkrachtige en sociaal kwetsbare gezinnen aangeboden worden. Door Surplus Welzijn worden in een afzonderlijk projectvoorstel enkele suggesties voor invulling nader uitgewerkt. Voor wat betreft de kosten van deze zomerweek wordt aangegeven dat deze vallen binnen de ruimte zoals die in de subsidie van Surplus Welzijn is opgenomen voor het jongerenwerk en zomerkamp. Overigens is de inzet van middelen zowel in financiële als personele zin beduidend minder als in het geval van een zomerkamp.

Bestuurlijke Zaken - locatie raadzaal (tijdsduur 19.30 uur - 21.00 uur): · Voorstel over de vaststelling van de verordening staangeld 2009 t.b.v. de huur van een standplaats op Egelhof: Een vijftal bewoners betaalt staangeld voor de standplaats op Egelhof op grond van de in1998 vastgestelde "Verordening op de heffing en de invordering van staangeld Etten-Leur'. De bestaande verordening is juridisch niet meer actueel, op grond waarvan aan de gemeenteraad wordt voorgesteld een nieuwe verordening vast te stellen. Volgens het stappenplan dat eind 2008 ter kennis van de raad is gebracht en dat moet leiden tot een herinrichting van het bestaande centrum, wordt het staangeld (de huur) van alle standplaatsen per 1 juli 2009 aangepast. Dat gebeurt met 2,5%. Dit is het door de minister van VROM voor wat betreft huurprijzen vastgestelde maximum percentage.
· Voorstel over de vaststelling van het raadsproject voor het herzien van de nota grondbeleid: In de duale begroting is grondbeleid een van de zeven verplichte paragrafen. Uitgangspunt is dat de gemeente beschikt over een actuele nota grondbeleid. In relatie tot de ontwikkelingen die de gemeente voorstaat, die vertaald zijn in de structuurvisie-plus, is het noodzakelijk om een helder beleidskader te hebben. De voorgaande nota dateert van november 2005. Conform de wettelijke voorschriften moet de nota om de 4 jaar herzien worden. Door deze wettelijke termijn wordt de nota vooruitlopend op de herijking van de Structuurvisie-plus herzien. Na vaststelling van de herijking van de Structuurvisie-plus wordt gekeken of de nota grondbeleid op onderdelen aangepast moet worden. Voorgesteld wordt het college van Burgemeester en Wethouders op te dragen de nota grondbeleid te herzien. · Voorstel over de conceptbegroting 2010 en de concept jaarrekening 2008 van het Regionaal Archief West-Brabant: Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om kennis te nemen van de conceptjaarrekening 2008 van de gemeenschappelijke regeling Regionaal Archief West-Brabant (RAWB) en geen zienswijze naar voren te brengen over de conceptbegroting 2010 van het RAWB. Ingevolge artikel 34 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (hierna: Wgr) stelt het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling de begroting vast in het jaar voorafgaande aan dat waarvoor zij dient. Hieraan voorafgaand wordt op grond van artikel 35 van de Wgr deze (ontwerp) begroting 2010 voorgelegd aan de bij de regeling aangesloten gemeenteraden met het verzoek een eventuele zienswijze naar voren te brengen bij het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling. Het dagelijks bestuur voegt vervolgens de commentaren waarin deze zienswijze is vervat bij de ontwerp-begroting, zoals deze aan het algemeen bestuur wordt aangeboden.
· Initiatiefvoorstel van de fractie van de VVD over het aanbestedingsbeleid: Het college van burgemeester en wethouders wordt uitgenodigd om te komen tot een nieuw aanbestedingenbeleid. De kosten van het wijzigen van het beleid worden veroorzaakt door de toegewezen ambtelijke uren. Deze kosten worden binnen enige tijd terugverdiend. In veel aanbestedingen wordt steeds als gunningscriterium de laagste prijs gehanteerd. Door dit gunningscriterium is er geen mogelijkheid om bedrijven uit te sluiten die in de gemeente projecten hebben uitgevoerd, die moeizaam zijn verlopen of die van slechte kwaliteit waren. Tijdens werkzaamheden en voor de oplevering van projecten ontstaan er problemen die door een betere aanbesteding kunnen worden voorkomen. Enkele problemen zijn: langdurige afsluitingen, slechte bereikbaarheid,




achtergelaten puin, slechte afzettingen enz. Hierdoor ontstaan er klachten van bewoners, die weer opgelost moeten worden. Opzichters van de gemeente hebben een taak om de werkzaamheden te controleren en de klachten op te lossen. De klachtenafhandeling en oplossen van problemen kosten veel tijd van het ambtelijk apparaat, waardoor de kosten van de uitgevoerde projecten hoger worden dan de oorspronkelijke aanbesteding.

Ruimtelijke Zaken - locatie raadzaal (tijdsduur 21.15 uur - 22.15 uur): · Voorstel over het vaststellen van het bestemmingsplan "Kom Leur" : Het bestemmingsplan "Kom Leur" is opgesteld omdat voor het plangebied "Kom Leur" momenteel nog verouderde bestemmingsplannen van toepassing zijn. De bouwregels sluiten niet aan op de hedendaagse woonwensen. De bij de geldende bestemmingsplannen behorende plankaarten komen bovendien niet altijd overeen met de feitelijke situatie. Met de vaststelling van het bestemmingsplan "Kom Leur" wordt beoogd de bestaande situatie vast te leggen op de plankaarten en de bouwregels aan te laten sluiten op de hedendaagse woonwensen. Daarnaast wordt hiermede voldaan aan de wettelijke verplichting om bestemmingsplannen te actualiseren en digitaal beschikbaar te stellen.

Aansluitend aan de opiniebijeenkomst worden de voorstellen waarover overeenstemming bestaat, behandeld in een zeer korte raadsvergadering. Deze besluiten zijn dan officieel genomen en kunnen worden uitgevoerd. Deze raadsvergadering vangt aan om 22.30 uur in de raadzaal.

De agenda inclusief bijlagen kan door alle belangstellenden vanaf dinsdag 14 april 2009 worden ingezien in de openbare bibliotheek Etten-Leur, Anna van Berchemlaan 4 en in het informatiecentrum van het stadskantoor, Roosendaalseweg 4. Voor vragen kunt u zich wenden tot de griffie, tel: 076-5024365/5024367 of per e-mail: griffie@Etten-Leur.nl. De volledige agenda is beschikbaar op de gemeentelijke internetsite bij Bestuur & beleid > Gemeenteraad > Opiniebijeenkomsten > Alle vergaderingen in 2009 > 20 april

Zie www.etten-leur.nl
Bestuur & beleid >
Gemeenteraad >
Opiniebijeenkomsten