Gemeente Etten-Leur

Verkeersmarkt voor voortgezet onderwijs

Verkeersmarkt voor voortgezet onderwijs

Van 20 tot en met 22 april houdt de gemeente Etten-Leur in samenwerking met het bureau Kromstaf Organisatie & Educatie uit Deventer in het schoolgebouw van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur een verkeersmarkt "Veilig op weg van en naar school" voor de brugklassers van het Munnikenheide College en de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur. Wethouder Jan van Hal opent op maandag 20 april deze verkeersmarkt om 9.00 uur.

Jongeren schatten verkeerssituaties veelal verkeerd in en spelen hierdoor met hun leven. Voornamelijk kinderen tot 14 jaar vormen een risicogroep. Deze groep neemt over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer. Tijdens de kilometers die zij van en naar school, de sportclub, vriendjes, vriendinnetjes en dergelijke afleggen, krijgen zij te maken met spoorwegovergangen en andere risicosituaties in het verkeer. Hoog tijd om deze doelgroep bewust te maken van de risico's. Met behulp van de verkeersmarkt voor de brugklassers wil de gemeente Etten-Leur haar steentje bijdragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid voor deze jongeren.

Wie schrikt het hardst

Het thema van de verkeersmarkt "Veilig op weg van en naar school'' wordt o.a. gebruikt in de interactieve les door NS Reizigers "Luisteris". Tijdens deze 30 minuten durende les worden de leerlingen overtuigd van het gevaar van waaghalsgedrag bij een spoorwegovergang. Jongeren die nog net voor de trein langs glippen, sabotage plegen aan overwegen of voorwerpen op het spoor leggen zorgen naast levensgevaarlijke situaties, ook voor treinvertragingen.

Verder komen tijdens de verkeersmarkt de volgende thema's aan de orde:
* Alcoholvoorlichting: Er is voorlichting over de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer. De brugklassers worden op een ludieke wijze bewust gemaakt van wat alcohol met je doet. Ze ervaren het ook! Bij gebruik van alcohol verslappen de buitenste oogspieren en hierdoor ontstaat de zogeheten tunnelblik. Met een helm op en via een speciaal circuit, wordt de praktijk nagebootst. Een speciaal team, ondersteund door de Stichting voor Alcohol en drugsverslaving Tactus, demonstreert de bewustwording van de gevaren.

* De dode hoek-voorlichting: Deze voorlichting wordt door Verkeersschool Blom verzorgd.

* De blindenbaan: Dit thema wordt begeleid door de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden.

* De rolstoelbaan: Dit thema wordt begeleid door het Kromstafteam.
* Reactietester: "Hoe snel reageert de deelnemer op een bepaalde situatie in seconden". Dit thema wordt eveneens begeleid door het Kromstafteam.

* Rode Kruis: Demonstratie van `'Hoe te handelen bij een verkeersslachtoffer''.

20080414\RL\GO\0159
Agenda opinieraad
Subsidie aanvragen

Er is 1 vacature
Nieuw op deze site

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl