Ingezonden persbericht


2009/jm_039
Buitenpost, 15 april 2009

Gratis rookmelder voor de eerste honderd bezoekers Informatieavond over omgevingsrisico's in Kootstertille

De gemeente Achtkarspelen organiseert op 20 april met Brandweer Fryslân en een aantal bedrijven een informatiebijeenkomst voor bewoners over risico's van het werken en vervoeren van gevaarlijke stoffen in onze woonomgeving. De bijeenkomst vindt plaats in dorpshuis 't Tillehûs (Swanneblom Strjitte 9) in Kootstertille en begint om 19.00 uur. De eerste honderd bezoekers ontvangen een gratis rookmelder van de gemeente.

Op deze avond staan drie thema's centraal: de locatie en eigenschappen van risicobronnen, wat doen de overheid en bedrijven om risico's zo klein mogelijk te maken en wat kunnen bewoners zelf doen en wat vooral ook niet. Aanleiding voor de bijeenkomst zijn de uitkomsten van een enquête die de gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel en Brandweer Fryslân in 2008 onder de inwoners van Kootstertille, Surhuisterveen en Dokkum hebben gehouden. Onderwerp van de enquête was de beleving van omgevingsrisico's en welke informatie de inwoners daarover belangrijk vinden. Zowel de enquête als de informatiebijeenkomst maken onderdeel uit van het proefproject dat de beide gemeenten in samenwerking met Brandweer Fryslân uitvoeren.

Van de 270 respondenten (uit 1.800 verzonden enquêtes) gaven ongeveer 70 personen aan belangstelling te hebben voor een informatiebijeenkomst over omgevingsrisico's. Specifieke onderwerpen waar ze op een bijeenkomst meer over zouden willen horen, zijn:
- de controle van bedrijven en andere risicobronnen door de gemeente en andere overheden
- de risico's van het vervoer van gevaarlijke stoffen
- het gasdrukstation en opslag gas Kootstertille
- brandgevaar

- uitval elektriciteit en andere nutsvoorzieningen
- omgevingsrisico's algemeen

- enkele specifieke bedrijven in deze drie kernen.

Mensen die zich via de enquête hebben opgegeven, krijgen een persoonlijke uitnodiging voor de informatiebijeenkomst in Kootstertille, maar uiteraard zijn andere belangstellenden ook van harte welkom. Aanmelden en / of informatie aanvragen kan bij Marijke Hagedoorn van Brandweer Fryslân, telefoon (058) 234 47 11 of m.hagedoorn@brandweerfryslân.nl. Op het gemeentehuis in Dokkum wordt op 18 mei een soortgelijke informatiebijeenkomst georganiseerd. Ook volgt nog een bijeenkomst in Surhuisterveen. Hierover volgt later meer informatie.

----------