Paul van Loon maakt taal spannend voor leerlingen Start Taalkr8! Jr.

15/04/2009 16:38

Stichting Lezen & Schrijven

Taal is nooit saai en zeker niet op maandag 20 april op de Gravin Aleidaschool in Schiedam. Kinderboekenschrijver Paul van Loon komt die dag lesgeven en maakt taal zo spannend dat kinderen spelenderwijs en met plezier aan de slag gaan met lezen en schrijven. De les is onderdeel van de lancering van het startpakket Taalkr8! Junior voor basisscholen. Het pakket stimuleert basisscholen hun taalbeleid te verbeteren en aan te scherpen. Door taalplezier en bewustwording over laaggeletterdheid in een week bij elkaar te brengen, wil Stichting Lezen & Schrijven basisscholen helpen laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen.

Een kwart van de kinderen begint aan de basisschool met een taalachterstand van twee jaar en een kwart van de kinderen verlaat groep 8 met een leesachterstand van twee jaar. Anderhalf miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. "De laaggeletterde van morgen zit vandaag in de klas. De leerkrachten zijn de sleutel naar een geletterde samenleving. Het niveau in lezen en schrijven bepaalt het succes op school, op je werk en ook op sociaal gebied. Plezier in taal is daarom belangrijk, en daar hoopt Taalkr8! Junior aan bij te dragen", aldus Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen & Schrijven.

Activiteitenpakket Taalkr8! Junior

Taalkr8! Junior is ontwikkeld in de stadsregio Rotterdam en biedt basisscholen kant en klare draaiboeken en lesactiviteiten die met weinig voorbereidingstijd kunnen worden georganiseerd. Met taalspelletjes en verhalenworkshops kunnen leerkrachten aan de slag in de klas om het taalplezier bij kinderen te stimuleren en uiteindelijk het taalbeleid van een school te verbeteren. Kinderen, maar ook de leerkrachten, worden bewust gemaakt van de problematiek van laaggeletterdheid door bijvoorbeeld gesprekken met Alfabetiseringsambassadeurs (ex-laaggeletterden) en een toneelstuk over het thema. Het helpt leerkrachten laaggeletterdheid bij ouders te herkennen en bespreekbaar te maken. De pilot in Rotterdam heeft bijgedragen aan het verhogen van het bewustzijn over laaggeletterdheid bij zowel de kinderen, ouders en leerkrachten. Een aantal kinderen stimuleerden hun ouders om een lees- en schrijfcursus te gaan volgen. Taalkr8! Junior richt zich dus zowel op het voorkomen van laaggeletterdheid als op het verminderen van laaggeletterdheid.

Lancering Taalkr8! Junior

De aftrap van Taalkr8! Junior vindt plaats op de Gravin Aleidaschool in Schiedam. Op deze dag gaat ook de website www.taalkr8junior.nl online.

Programma 20 april op Gravin Aleidaschool

10:45 - 10:50 uur Opening door Marja de Valois (directeur basisschool)

10:50 - 11:00 uur In gesprek met Alfabetiseringsambassadeur Koos Vervoort (ex-

laaggeletterde)

11:00 - 11:05 uur Overhandiging promotieboekje Taalkr8! Junior door Margreet de Vries (directeur Stichting Lezen & Schrijven) aan Christine Daskalis (wethouder onderwijs Schiedam) en Marja de Valois

11:05 - 11:15 uur Lancering website Taalkr8! Junior door Paul van Loon

aansluitend voordacht uit eigen werk en gesprek met de leerlingen uit groep 5, 6, 7, 8 over 'spanning in verhalen'.

11:45 uur Einde bijeenkomst

11:50 uur Mogelijkheid pers voor het stellen van vragen

12:45 uur - 15:00 uur Start workshop Narrathon junior waarbij leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 verhalen gaan schrijven m.b.v. het spel Narrathon

Naast de Gravin Aleida school zullen in de week van 20 april vier andere basisscholen in de stadsregio Rotterdam een Taalkr8! Junior-week organiseren met tal van activiteiten.








CNV Onderwijs