Stadsdeel Zeeburg


---

Zeeburg opent Ouder-en-Kindcentrum

17 april 2009
Op maandag 20 april 2009 opent stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik het eerste Ouder-en-Kindcentrum in Zeeburg op een tijdelijke locatie achter het Flevohuis, Zeeburgerdijk 708. Ouders kunnen in dit nieuwe Ouder-en-Kindcentrum terecht met ál hun vragen over hun kind, van de geboorte tot en met de ontwikkeling en opvoeding. De opening begint om 15.00 uur met een optreden van een theatergroep. Ook zijn er rondleidingen door het nieuwe centrum.

Alle partners onder één dak

In het Ouder-en-Kindcentrum (OKC) zijn zowel de jeugdgezondheidszorg van de GGD, bijvoorbeeld het consultatiebureau en de schoolgezondheidszorg, als de opvoedondersteuning van Civic Zeeburg gevestigd. Hiertoe behoren een opvoedpunt, oudercursussen, bijeenkomsten over opvoeden, opgroeien en onderwijs, de Speel-o-theek en de kruipclub. Ook andere partners zoals het Vangnet Jeugd en Voorlichters in eigen taal en cultuur, houden spreekuren in het OKC. Zij kunnen, nu ze onder één dak zitten, eenvoudig naar elkaar doorverwijzen en intensief samenwerken. Ook hebben zij contact met scholen, kinderopvang, jeugdhulpverlening en huisartsen. Zo wordt voorkomen dat kleine problemen erger worden en boven het hoofd van de ouders uitgroeien. Er wordt tijdig en effectief ingegrepen, zonodig. Ook voor ouders is het handig dat ze terecht kunnen op één locatie en bij één loket met al hun vragen.

Kracht van ouders centraal

Het OKC hecht veel aan ouderbetrokkenheid en stelt de eigen kracht van ouders bij de ontwikkeling en opvoeding van hun kind voorop. Ouders worden gestimuleerd hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. De professionals helpen hen hierbij.

Recht op snelle hulp

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik zegt: `Elk kind en gezin heeft recht op snelle en adequate hulp. Hun belangen staan voor ons altijd centraal. Met dit centrum kunnen we sneller zaken signaleren en ook anticiperen. Daarmee voorkomen we problemen in de toekomst. Ik ben blij met dit nieuwe Ouder-en-Kindcentrum in Zeeburg, maar we staan niet stil. We gaan door. We werken toe naar een nog breder centrum voor Jeugd en Gezin, voor kinderen tot en met 23 jaar. Dit is een eerste stap.'

---