Wageningen Universiteit en Researchcentrum Mobiel melken technisch goed mogelijk in het weiland

20 apr 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Natureluur, een mobiele melkrobot, kan goed in de wei zelfstandig koeien melken. Dat blijkt na één seizoen ervaring op praktijkcentrum Zegveld van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR. Vooraf was het heel spannend of het technisch allemaal ging lukken. De techniek werkte goed, vervolgens zijn de onderzoekers nu bezig met de ontwikkeling van een goed lopend bedrijfssysteem. In 2008 was het optimale bedrijfssysteem nog niet gevonden. In 2009 wordt de ontwikkeling voortgezet.

De laatste jaren neemt door verschillende oorzaken de weidegang van koeien in Nederland af. Een particuliere ondernemer heeft samen met ASG een mobiele melkrobot (âDe Natureluurâ) ontwikkeld. Een rupsvoertuig dat een melkrobot en bijbehorende voorzieningen meedraagt.
Onderzoeker Michel de Haan van ASG: âDe eerste ervaringen om koeien volledig automatisch te melken in de wei waren goed. Het aantal storingen en kinderziektes viel ons erg mee. Eenmaal per twee dagen reden we het complete systeem naar het erf om melk te lossen, en krachtvoer, water en diesel bij te vullen. Dit kost twee tot drie uur. Dat is vrij lang, in de tussentijd kan dan niet gemolken worden, daar gaan we nog naar kijken of die tijd kunnen verkorten. Ook gaan we oplossingen bedenken om efficiënt koeien te insemineren of te behandelen voor ziektes, dat kost nu nog te veel tijd.â

Bezoekfrequentie wat lager dan in de stal
Eind april kwamen de koeien, dag en nacht, in de wei. Gemiddeld lag het boxbezoek in de weideperiode op 1,9 melkingen per koe per dag en in de stalperiode op 2,6. De Haan: âDoor het lagere boxbezoek vraten de koeien ook minder krachtvoer, in combinatie met het lagere boxbezoek werd dus de (melk)productiecapaciteit van de koeien niet volledig benut. We denken dat de bezoekfrequentie vooral wordt beïnvloed door de (soms langere) loopafstand en het grasaanbod. Maar ook productie en lactatiestadium spelen hierbij een rol.â

Beweidingsysteem aanpassen
Standweiden is in 2008 bekeken als optie bij mobiel melken. Hiermee voorkom je normaal grote schommelingen in de grasopname en melkproductie. Zonder bijvoeding bleek dit echter lastig uitvoerbaar. De grasopname was alleen te sturen via vergroten of verkleinen van de oppervlakte grasland. Dit resulteerde in grote en variabele loopafstanden. Terwijl de koeien juist behoefte hebben aan rust, ritme en regelmaat. In 2009 wordt daarom een andere wijze van beweiding getest. Wanneer standweide wordt toegepast zijn de volgende richtlijnen van belang: De maximale loopafstand tot de robot vanuit het aangeboden blok is 325 meter. Het grasaanbod moet 900-1000 kg drogestof per hectare (grashoogte = 11-12 cm) zijn. De onbeperkte weidegang gaf in de periode tot en met september 2008 geen overmatige vertrappingschade, ook niet bij veel regenval. Daarnaast gaf het zware rupsvoertuig geen schade aan de grasmat.

Gratis downloaden rapport
Het rapport 196 âEerste ervaringen met de mobiele melkrobotâ is hier gratis te bekijken.Â

Contact
Michel de Haan
Tel. 0320 - 293 412