Oogziekenhuis Rotterdam

Opening Rotterdams Oogheelkundig Instituut

Vrijdag 17 april is het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.) feestelijk geopend door burgemeester Aboutaleb.

Speech van Kees Sol, financieel directeur

Geachte burgemeester, dames en heren. Ik heet u namens de directie van Het Oogziekenhuis Rotterdam hartelijk welkom bij de officiële opening van het Rotterdams Oogheelkundig instituut. Bedankt dat u vandaag naar deze opening bent gekomen.

Het Oogziekenhuis is van 1874, heeft zich altijd ingezet om het lijden van mensen met oogziekten te beperken, we doen dat met passie voor onze patiënten. Wij kijken daarbij verder dan de puur medische zorg. Patiënten zijn altijd angstig om in meer of mindere mate blind te worden. Angstreductie is daarbij ons doel, want gerustgestelde patiënten kunnen beter geholpen worden. Toch blijft een oogheelkundige ingreep een emotionele gebeurtenis, iets waar je over wilt praten met anderen. Maar hoe toon je waar je over wilt praten? Daarom geven we iedere patiënt die geopereerd is een sleutelhanger met een oogbal. Door met de sleutelhanger te spelen komt de communicatie vanzelf opgang en kan compassie voor de patiënt ook daadwerkelijk getoond worden. Ik kom op dat uiten van passie straks nog terug.

Research en Development zit in de genen van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Al voor de tweede wereldoorlog deden Prof. Flieringa en zijn compaan Marx aan wetenschappelijk onderzoek, ruim voordat in Rotterdam een universiteit werd gevestigd.
Het huidige Oogziekenhuis heeft het afgelopen decennium grote veranderingen ondergaan. Het Oogziekenhuis groeide van 4.000 operaties naar 14.000 operaties per jaar, terwijl het aantal bedden slonk van 120 bedden naar een stuk of negen. Bijna alle patiënten gaan dezelfde dag naar huis. De eerste grote stap was dus van een huis vol met meerdaagse opnamen naar een daghospitaal dat 24 uur/ 7 dagen in de week open is. Inmiddels is de tweede grote stap gezet. Het ziekenhuis is van louter een stapel stenen op de Schiedamse Vest, omgeturnd in een netwerkorganisatie. In andere ziekenhuizen in de regio, zoals SFG, IJsselland en Reinier de Graaf verzorgen medewerkers en artsen van ons ziekenhuis, de oogheelkundige zorg. Buiten de regio is een franchise samenwerking uitgerold, zoals in Doetinchem, Deventer; Alkmaar en Woerden starten deze maand. Een samenwerking met, voor en door professionals. Zowel met oogartsen en ook met andere oogzorghulpverleners zoals optometristen en opticiens.

Het Oogziekenhuis kan als modern categoraal ziekenhuis alleen bestaan als het een topinstituut is op medisch terrein, dat is evident. Maar ook de bedrijfsvoering en patiëntenbenadering moeten top zijn. Zon center of excellence vereist een Research and Development afdeling, zowel actief op medisch terrein en op het domein van de organisatie van de dienstverlening, veiligheid en preventie. Research die voldoet aan de laatste wetenschappelijke inzichten en regelgeving. Vandaar dat een aantal jaren geleden het initiatief is genomen tot de oprichting van het R.O.I.. De directie van het R.O.I. bestaande uit Seerp Baarsma, oogarts en Nettie Dorresteijn hebben samen met de ziekenhuisdirectie de eerste stappen gezet tot dit instituut. Samenwerkingsverbanden met de Erasmus Universiteit, het Erasmus MC en andere universiteiten en onderzoeksinstituten in binnen en buitenland zijn daartoe gesmeed.

De oogartsen hebben sinds lang al internationale samenwerkingsverbanden. Ook tussen de oogziekenhuizen bestaan nu internationale relaties. Intensief is de samenwerking met Singapore, Londen, Leuven, Stockholm en de USA.

Beste Burgemeester, in dit gebouw, het voormalige arbeidsbureau, zochten mensen vroeger naar werk. Nu wordt gewerkt, waar er eerst alleen naar werk werd gezocht! Het geen woorden maar daden wordt in dit gebouw niet alleen door het R.O.I. vorm gegeven maar ook door Visio , het Oogzorgnetwerk, de Focuskliniek en enkele ziekenhuisafdelingen, die in dit gebouw zijn gevestigd. Een illustratie van het feit dat de gezondheidszorg de tweede werkgever van de stad is. Research and Development maakt mensen niet alleen beter, het zorgt ook voor werk en voor profilering van de stad Rotterdam. Geen wonder dat de Economic Development Board Rotterdam stevig inzet op de positionering van het medisch cluster. In 5 jaar tijd willen wij, mede mogelijk gemaakt door subsidiegevers als de Rotterdamse vereniging van Blindenbelangen en talloze andere geefstichtingen, een top-oogheelkundig research instituut neerzetten, behorend tot een tiental selecte instituten in de wereld.

Het Oogziekenhuis is trots een Rotterdamse instelling te zijn. We doen niet alleen aan patiëntenzorg en research en development. Het Oogziekenhuis Rotterdam wil meewerken aan de positieve beleving van de stad Rotterdam en zet op haar eigen kennisgebied een volgende stap met de opening van het researchinstituut. We dragen onze creativiteit ook uit naar het verruimen van blikvelden van onze bezoekers. Zo hebben we een alom geprezen renovatie van het Oogziekenhuis uitgevoerd waarin Cultuur en Zorg zijn samengesmeed, doen actief mee aan evenementen zoals de museumnacht, meer symbolisch willen wij de blik verruimen. Het Oogziekenhuis heeft niet alleen compassie voor haar patiënten, maar ook compassie voor Rotterdam. En dan niet zozeer in de letterlijke zin, maar vooral in de betekenis van het richting willen geven, zichtlijnen willen bieden. Zodat iedereen in staat is om Rotterdam te beleven, te ontdekken, te voelen, mee te maken en er onderdeel van uit te maken. Rotterdam ontbreekt het aan, wat u onlangs bij de opening van Hogeschool In-Holland zei, een duidelijke landmark in de stad. Vanuit het station van Maastricht loop je in de stroom mee naar het Vrijthof. Iedere Maastrichtenaar woont met zijn hart op het Vrijthof, is daar thuis en toont vol trots de loyaliteit aan de stad. In Barcelona kom je vanzelf op de Ramblas terecht, in London is het reuzenrad the London Eye zon landmark. En waar kom je uit als je van CS , Rotterdam inloopt? Ineens is iedereen verdwenen. Rotterdam heeft niet één duidelijk hart, Rotterdam heeft vele harten, alleen zijn onze Rotterdam Eyes, zo onzichtbaar.

Wij geven altijd graag cadeautjes aan onze gasten, ook aan U. Bij de opening van het R.O.I. een R&D instituut, willen we dat doen in de vorm van het aanreiken van een idee. Een idee van het Rotterdam Eye Hospital waar de gemeente, deelgemeenten en haar bewoners verder op kunnen broeden. Het idee; De beweging ZIE ROTTERDAM SCHITTEREN van gelijkgestemden:


* die naar anderen uit willen komen voor hun compassie voor Rotterdam;

* die denkbeeldige zichtlijnen creëren vanuit en naar de diverse Rotterdam Eyes;

* zichtlijnen die als het ware gescand worden met je eigen rader, je menselijke oog;

* zichtlijnen die je de weg wijzen naar en van huis, van en naar vrienden, van en naar evenementen, je dat thuisgevoel geven;
* zichtlijnen die bezoekers een duidelijke oriëntatie op de stad geven.

Denken is één, het gezamenlijk uiten daarvan is twee. Vandaar dit Compas, als uitingsvorm voor deze beweging van gelijkgestemden die een compassie hebben voor Rotterdam. Het Compas laat anderen jouw gevoel zien, dat je de stad beleeft, ontdekt, voelt meemaakt , er onderdeel van uitmaakt. Je compas-sie als stadsgids, die je langs de zichtlijnen van de stad voert, er doorheen, er in, er langs, er boven op en altijd weer naar huis. Thuis in jouw Rotterdam.

Graag geef ik U dit Compas, als uiting van compassie voor Rotterdam en wij hopen natuurlijk dat de gemeente het zichtlijnen idee om armd en natuurlijk ook op uw compassie met het R.O.I..

Nogmaals hartelijk dank voor uw komst.

Kees Sol

Foto-impressie

20-4-2009

Herkomst: Het Oogziekenhuis Rotterdam

---