Partij voor de Vrijheid (PVV)

Kwaliteit van zorg schiet tekort
maandag 20 april 2009

Hieronder de inbreng van Fleur Agema tijdens een spoeddebat over de slechte zorg in een verpleeghuis d.d. 16 april 2009.

Spoeddebat over de slechte zorg in een verpleeghuis Niemand hier aanwezig heeft de diagnose gemist van verpleeghuisarts dokter Hoekstra eergisteravond in Nova, dat door personele tekorten in onze verpleeghuiszorg situaties zijn ontstaan die zij inhumaan noemt.

Het voorbeeld dat zij vervolgens gaf was van een bejaarde man die 24-uurs hand-in-handzorg nodig had. Het personeel kon - met de beste bedoelingen benadrukte dokter Hoekstra - niet in die behoefte voorzien en de man werd `s nachts met een Zweedse band vastgebonden op zijn bed. De retentie - de ophoping van urine in zijn blaas - werd niet opgemerkt en zo stierf deze man op een nacht in verpleeghuis Jan Bonga te Amsterdam in het begin van de 21e eeuw een marteldood.

Een marteldood. Misschien weten mijn collega's of de staatssecretaris een beter woord te kiezen. Zo niet, dan is één van de conclusies van vanavond dat in onze verpleeginrichtingen, door personeelstekorten, ouderen de marteldood sterven.

En de voorbeelden stapelen zich op van zorgprofessionals die niet meer willen instaan voor de kwaliteit van de zorg voor onze ouderen. De vijf verpleegsters van Huis in de Duinen, de tien verpleeghuisartsen bij de Zorgboog, en nu weer drie gedesillusioneerde vertrokken verpleeghuisartsen van Jan Bonga.

Ook dokter Fortuijn nam ontslag bij Jan Bonga. Zij legde de verantwoordelijkheid voor het personeelsprobleem bij de politiek. Ze wees er op dat onze schande des te groter is, omdat het bij de demente ouderen van nu gaat om mensen die de welvaart van dit land na de oorlog hebben opgebouwd. En ze veronderstelde dat deze schande misschien moet worden verklaard doordat de politiek niets te duchten heeft van de bevolkingsgroep van demente ouderen: zij zullen niet morgen hier op het plein staan te protesteren.

Aan de even eenvoudige als heldere politieke analyse van dokter Fortuijn heb ik eigenlijk maar één ding toe te voegen: hoe is het mógelijk dat een zo grote misstand (de onmenselijke omstandigheden waarin onze ouderen hun laatste jaren doorbrengen en sterven) met een zo voor de hand liggende oplossing (het investeren in goed opgeleid personeel) niet doordringt tot een meerderheid hier in de Kamer die dat probleem adequaat wil oplossen?

Tot slot wil ik alle verpleeghuisartsen danken voor de moed die zij tonen en die mij geroerd heeft. We hebben gehoord dat dokter Fortuijn haar stethoscoop voorlopig aan de wilgen heeft gehangen en Nederlands gaat studeren. Niet alleen verdwijnt zo een betrokken verpleeghuisarts maar ook is zij iemand die zo duidelijk haar taal al beter beheerst dan het gros der professionele praters in dit nationale spreekhuis.

Dat de staatssecretaris wil gaan praten met de inspectie om te gaan bezien of er in 2010 extra tijd besteedt gaat worden aan de kwaliteit van personeel en het toezicht is voor ons niet genoeg. Ons voorstel is helder: erken de problemen, start vandaag nog met een inventarisering van de personeelstekorten, inventariseer de opleidingsniveaus, stel minimumeisen en aantallen op en maak een plan met concrete en afrekenbare doelen om deze problemen binnen afzienbare tijd op te lossen.