Symposium Chinese Vote for Europe, 20 en 21 april, Worldforum Den Haag

20/04/2009 10:10

Europees Parlement Den Haag

Chinezen in Europa 'ontdekken' Europese politiek

Eerste symposium voor Europese Chinezen op 20 en 21 april a.s. in Worldforum, Den Haag

Amsterdam/Utrecht, 20 april 2009 - De Chinezen zijn ruim 100 jaar in Europa en behoren tot één van de oudste migrantengroepen, met name in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. In tegenstelling tot hun economische bijdrage aan de Europese gemeenschap tonen Europese Chinezen van oudsher weinig interesse in de politiek van hun Europese land en houden zich nog minder bezig met de Europese politiek. Om hierin verandering te brengen wordt op 20 en 21 april a.s. in het World Forum Convention Center in Den Haag een symposium georganiseerd. Het thema is 'Chinese vote for EU'. Diverse Chinezen en Chinese sociaal-maatschappelijke organisaties uit verschillende EU-landen nemen hieraan deel.

De Europese samenleving wordt steeds multicultureler en de Chinezen vormen een belangrijk onderdeel. Terwijl Turken, Marokkanen, Indiërs, Surinamers en andere migrantengroepen wel actief zijn in de politiek, is de politieke participatie onder de Chinezen ver te zoeken. Dit heeft enerzijds te maken met gebrek aan kennis en inzicht over hoe het democratisch kiesstelsel functioneert, welke politieke partijen er bestaan en wat men met politiek kan bereiken. Anderzijds spelen taal, cultuur en sociaal isolement een rol. Ook ervaren de meeste Europese Chinezen politiek niet als een interessante carrièrestap.

Symposium

Daarom wordt op 20 en 21 april a.s. een grootschalig symposium georganiseerd met als thema 'Chinese vote for EU'. Aan dit symposium nemen Chinezen en vertegenwoordigers van diverse Chinese maatschappelijke organisaties uit Europa deel. Chinezen uit verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, België, Engeland, Italië, maar ook uit Tsjechië en Polen, geven acte de présence.

Doel is om de Chinese Europeanen politiek bewust te maken, inzicht te verschaffen over de Europese politiek, kennis en ervaring uit te wisselen en aandacht te vragen voor de Europese verkiezingen in juni. Tijdens het symposium vinden er gedurende twee dagen lezingen, workshops, discussies en netwerk-bijeenkomsten plaats. Daarbij staan de Europese politiek en de positie van Chinezen in Europa centraal.


1,5 tot 2 miljoen Chinezen

Europa telt circa 500 miljoen inwoners en daarvan zijn er ongeveer 1,5 tot 2 miljoen van Chinese afkomst. In het kader van de Europese verkiezingen vertegenwoordigt deze doelgroep een belangrijke groep potentiële stemmers. Tijdens de laatste Europese verkiezingen in 2004 was de opkomst in Nederland bijna 40% (Europees gemiddelde is 60%). De opkomst onder de Nederlandse Chinezen bedroeg ongeveer 10%.

Uniek en historisch initiatief

Dit symposium is een gezamenlijk initiatief van drie Chinese non-profit organisaties in Nederland: Landelijke Federatie van Chinese Organisaties Nederland (LFCON), Inspraak Orgaan Chinezen (IOC) en Stichting Chinese Politieke Integratie & Participatie Fonds (CPIPF). Dit initiatief is nieuw en uniek in de Europese en Nederlandse historie. De initiatiefnemers hopen hiermee een bijdrage te leveren aan de politieke bewustwording van Chinese Europeanen.

Voor meer informatie: www.chinesevoteforeu.eu