Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 10.00 uur

Utrecht, 20-04-2009

Autobrand

BREUKELEN Een auto raakte in de nacht van zondag 19 op maandag 20 april zwaar beschadigd door brand.

Rond 02.15 uur kregen de politie en brandweer de melding van een autobrand op de Schepersweg. De brandweer bluste de brand, maar de auto moet vermoedelijk als total loss worden beschouwd. Gezien de aangetroffen sporen bestaat er een vermoeden van brandstichting. De 18-jarige eigenaresse deed aangifte van brandstichting.

Aan getuigen die tussen 02.00 uur en 03.00 uur iets verdachts op of in de omgeving van de Schepersweg hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Alcoholcontrole

VINKEVEEN De politie heeft op zondagavond van 23.45 uur tot 00.15 uur een alcoholcontrole op de Vinkenkade en Baambrugse Zuwe gehouden. Zevenentwintig automobilisten moesten een blaastest afleggen. Eén van hen, een 38-jarige man uit Vinkenveen, had te veel gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 505 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vijf uur.

Bestuurder en passagier onder invloed

BREUKELEN Agenten hielden op zondagochtend 19 april een automobilist aan omdat hij te veel had gedronken. Kort daarna stapte zijn passagier achter het stuur. Ook hij bleek te veel aan Bacchus te hebben geofferd.

Rond 07.50 uur controleerden agenten een 27-jarige automobilist uit Hierden op de Stationsweg. Bij hem in de auto zat een 41-jarige man uit Harderwijk. Uit de blaastest bleek dat de Hierdenaar te veel alcohol achter zijn kiezen had. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 450 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tevens bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Agenten hadden het idee dat de 41-jarige Harderwijk vermoedelijk geen zin had om op de Stationsweg in de auto te gaan wachten. Hij had naar hun idee ook de nodige alcohol genuttigd. Daarom bleef een agent in de buurt surveilleren. De inschatting bleek juist: rond 08.10 uur zag hij de Harderwijker vanaf de Van Oldenbarneveldstraat in de richting van de Rijksweg A2 rijden. Hij werd aan de kant gezet, maar weigerde aan de blaastest mee te werken. Daarop werd hij aangehouden, maar verzette zich en moest met gepast geweld worden geboeid. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 457 ug/l, maar omdat het apparaat een storing aangaf, werd een bloedproef bij hem afgenomen. De uitslag daarvan laat enkele weken op zich wachten. Aan de hand van het resultaat van de bloedproef wordt proces-verbaal tegen de Harderwijker opgemaakt.