FNV Sport

Crisis stuwt vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is populairder dan ooit. Maar liefst een kwart van de vrijwilligersorganisaties merkte een toename van de vraag.

Twintig procent ziet ook het aanbod stijgen. Dit staat in het onderzoek van kennis- en advies centrum Movisie en het Nederlandse Dagblad.

Vooral in de sectoren cultuur, welzijn en zorg is de vraag naar vrijwilligerswerk toegenomen. Maar ook op administratief gebied zoeken mensen naar vrijwilligerswerk, meestal als overbrugging naar een volgende betaalde baan.

Voor dit onderzoek werden 220 vrijwilligerscentrales en Centra voor Maatschappelijke Ontwikkeling ondervraagd. Het is veelzeggend dat de resultatien bij de vrijwilligerscentrale al zo duidelijk zijn, dat stellen de onderzoekers van Movisie en de in de krant aagehaalde hoogleraar vrijwilligerswerk van de Erasmus Universiteit Lucas Meijs.

Instanties en verenigingen zoeken eerst binnen hun eigen netwerk en stappen pas daarna naar centrales, zegt Meijs. Als het effect bij de vrijwilligerscentrales al meetbaar is, dan zal het effect bij kerken en sportclubs nog veel groter zijn, veronderstelt Movisie.