KNHS


Eerste Joan Eikelboom Memorial Ride
20 april 2009

Op 18 april werd op het terrein van Guest Farm Katjapia in Namibië de Joan Eikelboom Memorial Ride georganiseerd. Deze rit werd gehouden ter nagedachtenis aan Joan Eikelboom. Zij overleed vorig jaar plotseling op 38-jarige leeftijd, slechts enkele maanden na haar emigratie naar Namibië en haar huwelijk met Ab van Wyk, de eigenaar van Katjapia.

Onder de deelnemers aan de endurance rit bevonden zich vier Nederlandse ruiters die allen een band hadden met Joan. Ook een goede Zuid-Afrikaanse vriend van Joan nam deel aan de wedstrijd. Verder was de naaste familie van Joan aanwezig als toeschouwer. Er werden vijf afstanden gereden, 100, 80, 60, 40 en 30 km. De Nederlandse ruiters Veerle van de Ven, Jeannet Markink en Esther Groen namen deel aan de 60 km wedstrijd. Daphne Sloots reed 80 km. Ab van Wyk nam zelf deel aan de 30 km wedstrijd. De gastruiters reden allen op paarden die beschikbaar werden gesteld door Katjapia en de wedstrijdorganisatie. De wedstrijddag voltrok zich verder in een uitstekende, ontspannen maar professionele sfeer en werd afgesloten met een feest en een Namibische spitbraai, aangeboden door Ab. De start van de wedstrijden vond zeer vroeg in de ochtend in het donker plaats bij een frisse 7°C. De temperatuur liep na zonsopkomst echter zeer snel op tot ruim boven de 30°C. Ondanks deze zware omstandigheden werden alle Nederlanders goedgekeurd. Verder was het opmerkelijk dat alle negen paarden van Katjapia de wedstrijd goed volbrachten. Een bijzondere prestatie, die aangeeft welke klasse en conditie de paarden van Katjapia hebben.
Jeannet Markink reed het jonge paard Claret in de novice-klasse. Volgens de Namibische regels mogen deze novices niet sneller dan 16 km/uur rijden. Ondanks een val omdat het paard in een gat stapte eindigde zij op een verdienstelijke 5e plaats. Esther Groen reed de gehele wedstrijd met Jeannet en finishte kort achter Jeannet op de zesde plaats. Esther reed de routinier Blade, die na een blessure nu weer op rustig tempo voor de eerste keer succesvol werd uitgebracht. Veerle van de Ven reed op Kamra SW, een paard van de organisatie dat al meer dan 4500 goedgekeurde wedstrijd-kilometers in de benen heeft. Veerle benutte het potentieel van dit paard ten volle en reed naar een uitstekende tweede plaats in het klassement. Daphne Sloots reed IBN Jelabie, een novice die zijn tweede 80 km rit volbracht. Na een mooie constante rit eindigde zij als 4e. Haar prestatie werd bekroond met de best condition award in de senior categorie.
Ab is van plan om van deze wedstrijd op het terrein van zijn Guest Farm een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Hij hoopt dat ook in de toekomst Nederlandse ruiters de reis naar Namibië maken. Meer informatie over de wedstrijd en fotos: www.katjapia.com .