Nederlandse Taalunie

Neerlandistiek is wereldwijd

Den Haag, 20 april 2009

Neerlandistiek is wereldwijd

Het Nederlands is een onderwerp van studie binnen, maar ook buiten het taalgebied. En dan is het spijtig dat de instellingen en onderzoekers die zich daarmee bezig houden, nog onvoldoende met elkaar samenwerken. De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren (RNTL) doet hierover aanbevelingen in een advies aan het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie.

In de extramurale neerlandistiek (buiten het taalgebied) vindt men dat er te weinig aandacht is voor onderzoek dat daar wordt uitgevoerd. Vanuit intramurale hoek (binnen het taalgebied) komt de opmerking dat het wetenschappelijke niveau van de extramurale neerlandistiek beter moet aansluiten bij het onderzoek binnen het taalgebied. Daardoor lijken er twee werelden te bestaan in de neerlandistiek. En toch zouden die twee veel kunnen hebben aan elkaar.

De Raad ontving signalen hierover bij een grote enquête om van de docenten en onderzoekers wereldwijd zelf te horen hoe de positie, de status en het belang van de studie van het Nederlands kan worden gestimuleerd. Er bleek een grote behoefte aan samenwerking, bijvoorbeeld met gezamenlijke studieprogramma's (in de vorm van joint of double degrees) en gezamenlijke promotiebegeleiding (joint curriculum of joint initiative).

Verder doet de Raad aanbevelingen om de publicatiemogelijkheden over het Nederlands veilig te stellen in een wetenschappelijke wereld die hoe langer hoe meer gebruik maakt van het Engels. Een internationaal tijdschrift over neerlandistiek zou een middel zijn om de resultaten van onderzoek te verspreiden. Er kan ook worden ingezet op virtueel afstandsonderwijs en de mobiliteit van docenten Nederlands te verhogen.

In augustus komen neerlandici uit de hele wereld samen in Utrecht. Daar komen de suggesties ter tafel.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren is het adviserend orgaan van de Taalunie. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maya Rispens, secretaris van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, mrispens@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48.