Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA Den Haag
Contactpersoon

Onze referentie VO/BVB/112560

Uw referentie 2009Z04672

Datum 17 april 2009
Betreft vragen van het lid Bosma

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het kamerlid Bosma (PVV) van uw Kamer inzake een studiereis naar Marokko door leerlingen en docenten van een school in Hoensbroek.
De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z04672.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Bosma (PVV) van de Tweede Datum Kamer der Staten-Generaal aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en

Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart (ingezonden d.d. 16 maart, Onze referentie kenmerk 2009Z04672). VO/BVB/112560


1.
Vraag:
Heeft u kennisgenomen van het artikel "Op naar Marrakesh"?1 Antwoord:
Ja.


2.
Vraag:
Moet met geld van de Nederlandse belastingbetaler het imagoprobleem van een bevolkingsgroep worden verbeterd?
Antwoord:
Navraag leert dat de reis wordt betaald uit externe middelen. Het gaat om sponsorbaten en een eigen bijdrage van de deelnemende leerlingen.


3.
Vraag:
Is het de taak van een school activiteiten te organiseren om mensen op te zetten tegen een gekozen politicus?
Antwoord:
In het artikel wordt gesteld dat de discussie tussen allochtonen en autochtonen harder van toon wordt. De schrijfster noemt in dit kader de film Fitna. Dit is overigens een privé-mening. Navraag leert dat de school met deze studiereis probeert wederzijds begrip te stimuleren (zie ook het antwoord op vraag 4).


4.
Vraag:
Waarom is deze school alleen geïnteresseerd in vooroordelen van autochtonen en niet in vooroordelen van allochtonen? Deelt u de mening dat de school hiermee aantoont zelf bevooroordeeld te zijn?
Antwoord:
Alle scholen voor voortgezet onderwijs worden geacht invulling te geven aan sociale integratie en burgerschapsvorming. De in het artikel bedoelde school kiest ervoor om als onderdeel daarvan te bevorderen dat leerlingen zich verdiepen in elkaars standpunten en achtergronden, met als oogmerk het wegnemen van vooroordelen. Het gaat daarbij nadrukkelijk om vooroordelen van autochtonen én van allochtonen.


1 De Limburger, 10 maart 2009

Pagina 2 van 3






5. Datum Vraag:

Is zeven begeleiders op 22 leerlingen niet een beetje aan de ruime kant? Onze referentie Antwoord: VO/BVB/112560

Scholen voor voortgezet onderwijs organiseren vaker studiereizen. Gelet op het

vakoverstijgende karakter van deze specifieke studiereis - het ging in dit geval om geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer - heeft de school gekozen voor begeleiding door drie vakdocenten. Bij studiereizen is het niet ongebruikelijk dat er naast docenten ook andere begeleiders, zoals bijvoorbeeld ouders, meegaan om leerlingen en docenten te ondersteunen. Van dit laatste blijkt ook sprake bij de in het artikel bedoelde studiereis.


6.
Vraag:
Kunt u het geld dat met deze reis is gemoeid terugvorderen van deze school? Antwoord:
Neen. Zie mijn antwoord op vraag 2.

Pagina 3 van 3