Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl
2500 EA Den Haag

Onze referentie MLB/JZ/115982

Uw referentie
2009ZO5720

Datum 16 april 2009
Betreft Vragen van de leden Vendrik en Peters (beiden GroenLinks) over het alleenrecht van de kabel op de BBC

Hierbij zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, het antwoord op de vragen van de leden Vendrik en Peters (beiden GroenLinks) van uw Kamer over het alleenrecht van de kabel op de BBC.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009ZO5720

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Vendrik en Peters (beiden Onze referentie GroenLinks) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de staatssecretaris MLB/JZ/115982 van Economische Zaken en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 27 maart 2009, kenmerk 2009ZO5720).


1
Heeft u kennisgenomen van het artikel `Kabel dreigt alleenrecht op BBC te verliezen?1

Ja.


2.
Deelt u de mening dat het alleen aanbieden van BBC 1 en 2 via de kabel mogelijk een vorm van oneerlijke concurrentie vormt? Zo ja, bent u bereid om samen met de Opta te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om daar snel een einde aan te maken? Zo nee, waarom niet?

In het algemeen staat het partijen vrij hun eigen distributiekanaal te kiezen, waarbij zij kunnen kiezen voor de analoge of digitale kabel, maar ook voor Digitenne van KPN of de satelliet, internet of andere distributievormen. Dit past bij het streven naar infrastructuurconcurrentie.

OPTA heeft onlangs aan de twee grootste kabelbedrijven, Ziggo en UPC, naast een toegangsverplichting voor programma's, ook de verplichting opgelegd om ook de vaste aansluiting te wederverkopen. Alternatieve aanbieders kunnen daarmee de volledige klantrelatie overnemen. Hiermee staat de kabel open voor concurrentie op radio- en televisiediensten. Mochten marktpartijen, zoals de kabelbedrijven of de BBC, in de nieuwe marktsituatie misbruik maken van een eventuele machtspositie door exclusieve contracten af te sluiten, zou dit een overtreding van de Mededingingswet kunnen zijn. Op grond van de Mededingingswet is de NMa bevoegd om te beoordelen of hiervan sprake is. Het is dus in eerste instantie niet aan mij of OPTA om maatregelen te nemen.

Ik heb overigens begrepen dat de BBC open staat voor gesprekken met andere distributeurs dan de kabel. Zoals ook uit de door u aangehaalde berichtgeving blijkt, zijn hiertoe inmiddels afspraken gemaakt.


3
Is bekend of dergelijke exclusieve contracten ook gelden voor andere (publiek gefinancierde) omroepen uit andere landen?

Dergelijke gevallen zijn mij niet bekend.


4
Acht u dergelijke exclusieve contracten wenselijk? Wat zijn de mogelijkheden om deze tegen te gaan?


1 Trouw, 12 maart 2009

Pagina 2 van 3





Indien dergelijke contracten de mededinging ernstig aantasten of onmogelijk Onze referentie maken, acht ik dit niet wenselijk. Indien er sprake is van een overtreding van de MLB/JZ/115982 Mededingingswet kan de NMa daartegen optreden. Zie ook het antwoord op vraag
2.

Pagina 3 van 3