Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z07247

Vragen van de leden Kraneveldt-van der Veen en Wolbert (beiden PvdA) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de inzet van persoonsgebonden budgetten op scholen (ingezonden 16 april 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat scholen steeds vaker ouders vragen een deel van het persoonsgebonden budget (pgb) van hun kind in te zetten voor begeleiding op school? 1)


2
Hoe waardeert u het in het artikel genoemde voorbeeld van een meisje met een verlammende spierziekte, dat wegens verlaging van haar pgb nu naar het speciaal onderwijs moet uitwijken, terwijl zij en haar ouders dat eigenlijk niet willen?


3
Hoe verhoudt zich een dergelijke situatie tot de ambities die dit Kabinet heeft geformuleerd in het kader van het traject Passend Onderwijs en tot de mogelijkheid van ouders om te kiezen voor een rugzakje in het regulier onderwijs of een plek in het speciaal onderwijs ?


4
Wat vindt u van het feit dat sommige scholen hun eigen aanbod aan zorg en begeleiding afhankelijk maken van de inzet van een pgb en zich handelingsverlegen verklaren op het moment dat de ouders het pgb niet willen of kunnen inzetten op school?


5
Kunt u aangeven of er een verhoogde instroom naar het speciaal onderwijs merkbaar is, die het gevolg kan zijn van dit door sommige scholen gehanteerde beleid of de sinds 1 januari
2009 ingevoerde AWBZ pakketmaatregelen?


6
Kunt u aangeven of de middelen die voor scholen beschikbaar gesteld worden om kwetsbare leerlingen op te vangen daadwerkelijk toereikend zijn?


7
Wat heeft het onderzoek opgeleverd dat door de ministeries van VWS en OCW is aangekondigd en waarin nader bekeken zou worden in hoeverre en op welke wijze uitval uit het (regulier) onderwijs voorkomen kan worden als dat het gevolg zou blijken te zijn van het wegvallen van begeleiding op grond van de AWBZ? 2)


8
Welk deel van de toegezegde 127 miljoen die beschikbaar is voor het opvangen van de gevolgen van de AWBZ-pakketmaatregelen, is bestemd voor kinderen met een beperking in het onderwijs? Is daarmee voldaan aan de motie Wolbert? 3) Zo ja, waaraan zal het resterende bedrag worden besteed? Zo nee, waarom niet?


1) de Volkskrant, 14 april 2009: "School put vaker uit `rugzakje' zorgleerling"
2) Kamerstuk 30 597, nr. 29

3) Kamerstuk 30 597, nr. 24