Gemeente Coevorden

Meld aanwezigheid eikenprocessierups

Sinds de jaren '80 vormt de eikenprocessierups een jaarlijk terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. Tot op heden zijn deze rupsen nog niet in de gemeente Coevorden aangetroffen. Maar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwacht dat in 2009 kleine populaties van de eikenprocessierups ook in het zuiden van Drenthe zullen worden waargenomen.

De gemeente Coevorden heeft in 2008 op een aantal plaatsen feromoonvallen geplaatst om te monitoren of de eikenprocessierupsen ook in grote aantallen te verwachten zijn. Uit de berekeningen blijkt dat zo'n 9600 rupsen zich zouden kunnen vestigen in de gemeente.

Mensen kunnen van mei tot en met augustus in aanraking komen met de brandhaartjes wanneer ze onder de besmette bomen doorlopen, of wanneer besmette bomen vlakbij ramen van een huis staan. Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen ontstaan. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden Celsius). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Op gemeentelijke en particuliere grond Als u eikenprocessierupsen waarneemt bij of in gemeentelijke eikenbomen, verzoeken wij u dit te melden bij meldpunt@coevorden.nl of telefoonnummer: 0524-598166. De gemeente treft dan zonodig maatregelen.
Particulieren die eigenaar zijn van gronden of bomen met daarop de eikenprocessierups zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de rups. Doe dit niet zelf, maar schakel hiervoor een deskundig bedrijf in. Kijk voor meer informatie op www.minlnv.nl/eikenprocessierups of www.natuurkalender.nl.