Gemeente Heusden


Cultuurmarkt viert jubileum 17 april 2009
Weet jij wat er komt kijken bij de bouw van een nieuw gebouw?

Die vraag staat de laatste weken centraal voor de kinderen van groep 8 van basisschool 't Palet. De bouw van de Multifunctionele Accommodatie (MFA) Palet Vliedberg in hun wijk wordt uitgebreid onder de loep genomen. Hoe verloopt zo'n bouwproces? Welke keuzes moeten dan worden gemaakt? Wie is waarvoor verantwoordelijk?

Afgelopen week kregen de basisschoolkinderen bezoek van wethouder Raymond van den Bos en projectleider Ellen Vos. Zij lichtten toe welke taken en verantwoordelijkheden de gemeente heeft in het bouwproces van de MFA. Dit gebeurde door middel van het van Holland Sport bekende spel `Petje op, petje af'. Met deze quiz werden de kinderen onder andere aan het denken gezet over hoe het regenwater wordt afgevoerd. Een `zwart ding' in de klas bleek daar alles mee te maken te hebben. Het was een infiltratiekrat die onder de grond van de MFA wordt geplaatst om het regenwater op te vangen en af te voeren naar de waterzuivering. Ook leerden de kinderen te bereken hoe hoog en groot het nieuwe gebouw mag worden. Op de vraag wat het allerleukste is dat ze die ochtend gehoord hebben, antwoorden de kinderen: `dat er in de MFA deuren tussen de verschillende ruimtes komen, zodat je bijvoorbeeld binnendoor van de school naar het kinderdagverblijf kunt en het zo gemakkelijker is om samen te werken'.

Op 3 maart namen de kinderen al een kijkje op de bouwplaats van de MFA. Enthousiast en met meetlinten en bouwhelmen op kwamen ze terug op school. Twee weken later vertelde de architect hoe het idee voor het gebouw tot stand is gekomen en is uitgewerkt. De kinderen puzzelden met behulp van een maquette met de diverse ruimtes in het gebouw. `Zo dachten de kinderen actief na over een logische indeling. Moet de school bijvoorbeeld naast de wijkwinkel komen, of naast de peuterspeelzaal? Met die vragen zaten wij ook', aldus de architect. Voor de kinderen staat nog een bezoek aan Stichting Bouwhuis op het programma. Hier kunnen ze zien hoe bouwvakkers hun vak leren en mogen ze onder andere ook zelf metselen.

Het initiatief om de kinderen actief te betrekken bij de bouw van de MFA in hun wijk en ze er meer over te vertellen, komt van SBH uit Rosmalen (Stichting Bouwopleidingen 's-Hertogenbosch) en de Bonth van Hulten.

De bouw van de MFA verloopt voorspoedig. De muren van de begane grond worden al geplaatst. Oplevering van het gebouw staat gepland voor het eerste kwartaal van 2010.
Geplaatst op: 17 april 2009
Cultuurmarkt viert jubileum

Op 22 april organiseert het Trefpunt Cultuureducatie Heusden voor de vijfde keer de Cultuurmarkt. Dit is dé ontmoetingsplek voor aanbieders van kunst, cultuur en erfgoed en vertegenwoordigers van het basisonderwijs in Heusden. De Cultuurmarkt vindt plaats op woensdag 22 april in het Roze Kasteel in de Poort van Heusden van 14.30 uur tot ongeveer 16.00 uur.

Maar liefst 18 aanbieders én 20 basisscholen maken hun opwachting. De scholen en andere geïntresseerden kunnen deze middag kennismaken met aanbieders zoals Erfgoedhuis Noord-Brabant, cultuur- educatieve projecten van Curieus, Museum Het Gouverneurshuis, Stichting Poppentheater De Dwerg en Vereniging Heemkundekring Onsenoort.

Het belooft een drukke en inspirerende middag te worden vol goede en nieuwe ideeën.
Geplaatst op: 17 april 2009