Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Sociale Wetenschappen

20 april 2009

Ouderen met kanker onthouden weinig van informatie van arts of verpleegkundige

Oudere patiënten met kanker en kankerpatiënten met een slechte prognose onthouden weinig van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Als aandacht wordt besteed aan hun emoties herinneren de patiënten zich meer. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Jesse Jansen. Op 23 april promoveert Jansen aan de Universiteit Utrecht. Zij deed haar onderzoek aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Nivel.

Patiënten met kanker kunnen weinig reproduceren van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Met name patiënten die ouder zijn en patiënten met een slechtere prognose hebben hier moeite mee. Ouderen onthouden niet meer dan een kwart van de adviezen die verpleegkundigen geven tijdens een voorlichtingsgesprek over chemotherapie. Maar niet alleen leeftijd en prognose spelen een rol. Hoe meer wordt gesproken over de prognose en hoe meer informatie er wordt gegeven, hoe minder de patiënten onthouden. Als hun emoties worden genegeerd, onthouden patiënten ook minder. Als daarentegen emoties worden opgepikt, herinneren patiënten zich meer. Jansen: "Het is daarom belangrijk dat artsen en verpleegkundigen patiënten expliciet vragen naar hun behoefte aan informatie."

Partner of kinderen

Ook de aanwezigheid van een partner of kinderen kan patiënten helpen bij het onthouden van de informatie. Hoewel ook naasten slechts een deel onthouden van wat er wordt gezegd, zijn dat deels andere dingen. Echter, consulten duren langer als een partner of kinderen erbij aanwezig zijn en patiënten die alleen naar het consult komen onthouden niet automatisch minder van het gesprek. Jansen: "Dit betekent dat patiënten die graag iemand meenemen naar het consult, zeker gestimuleerd moeten worden om dit te doen. Patiënten die liever alleen naar het gesprek komen, hoeven echter niet te worden overtuigd toch iemand mee te nemen."

Video-opnamen

Bij het onderzoek waren Australische en Nederlandse patiënten met verschillende vormen van kanker betrokken. De patiënten werd gevraagd naar de informatie die de specialist of verpleegkundige had gegeven tijdens het consult. Wat de patiënten zich uit de consulten herinnerden werd vergeleken met wat er op opnamen van de consulten te horen was.

Subsidie

Dit onderzoek werd mede bekostigd door KWF Kankerbestrijding, NWO en de René Vogels Stichting.

Meer informatie

Wietske de Lange, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.