Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Zorg onder een dak in Nijkerk (20-04-2009)

Op woensdag 15 april jl. ondertekenden de voorzitter van Stichting Gezondheidscentrum Corlaer, de heer Jan Oldenburger en de voorzitter van de Raad van bestuur van ziekenhuis St Jansdal, de heer Wout Adema, een intentieverklaring in partycentrum het Koetshuis aan de Spoorstraat in Nijkerk,. In deze verklaring staat dat St Jansdal te Harderwijk voornemens is ruimtes te huren van de Stichting Gezondheidscentrum Corlaer (SGC) ten behoeve van specialistische functies. Dit betreft in ieder geval de medisch specialistische functies: KNO, Kindergeneeskunde, Gynaecologie en mogelijk Orthopedie.

Goede poliklinische voorzieningen

Belangrijke doelstelling van de Stichting Gezondheidscentrum Corlaer is het stimuleren en faciliteren van de samenwerking tussen zorgverleners in de eerste- en tweedelijn. Deze doelstelling sluit goed aan bij de wens van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk om bewoners van het verzorgingsgebied dichtbij huis goede poliklinische voorzieningen aan te bieden. In het Gezondheidscentrum Corlaer participeren de Huisartsen, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Kruiswerk met onder andere een Consultatiebureau, de Apotheek, Psychologen, Verloskunde, Fysiotherapie, Kinderfysiotherapie, Maatschappelijk werk en het Ziekenhuis St Jansdal met vooralsnog de specialismen KNO, Kindergeneeskunde en Gynaecologie.

Zorg dichtbij
Voor de patiënten uit Nijkerk en omgeving betekent het op de eerste plaats dat zij in de nabije toekomst dichtbij huis zorg op maat krijgen en sneller op de juiste plaats zijn voor de meest passende behandeling. Door nauw overleg tussen de verschillende disciplines, kan er ook sneller iets in de hulpverlening of behandeling aangepast worden. Wij verwachten meer efficiëntie voor zowel patiënten als zorgverleners. Daarnaast ontstaan er meer mogelijkheden om in gezamenlijkheid nieuwe vormen van zorg en hulpverlening te ontwikkelen.

Gezamenlijke zorgplannen
De deelnemers hebben veel plannen voor de toekomst. Op dit moment worden gezamenlijk plannen ontwikkeld rondom bepaalde themaâs zoals: Diabetes (suikerziekte), Cardiovasculair risico management (Hart- en vaatziekten), COPD (longaandoeningen), GGZ- Depressie en Obesitas. De zorgverleners willen gezamenlijk een goed passend en integraal zorgaanbod realiseren. Ze zijn er van overtuigd dat door de nauwe samenwerking het zorgaanbod kwalitatief naar een hoger plan wordt getild.

Jeugd en gezin
Uniek voor Nederlandse begrippen is de combinatie van het zorg aanbod voor jeugd en gezin. In gezondheidscentrum Corlaer komt het totale aanbod voor deze doelgroep onder een dak: Kinderfysiotherapie, een consultatiebureau, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Huisartsen, Verloskundigen en specialistische functies zoals een gynaecoloog, kinderarts en KNO-arts binnen gezondheidscentrum Corlaer. Dit biedt vele mogelijkheden om een goed passend en adequaat aanbod te ontwikkelen rondom jeugd en gezin. Bijzonder is dat ook de gemeente Nijkerk binnen het Gezondheidscentrum is vertegenwoordigd door middel van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Inwoners van Nijkerk kunnen in Gezondheidscentrum Corlaer een totaal zorgpakket aangeboden krijgen waarbij ziekenhuis St Jansdal garant staat voor specialistische tweedelijnszorg. Het is de bedoeling dat Ziekenhuis St Jansdal ook diagnostische faciliteiten gaat bieden zoals onder andere radiologische voorzieningen. Het aanbod in Gezondheidscentrum Corlaer zal absoluut het service niveau voor de inwoners van Nijkerk verhogen.

---