Vereniging Milieudefensie


VN onderhandelingen Bonn: Rijke landen moeten meer ambitie tonen

Amsterdam, 9 april 2009 - Afgelopen week vond in Bonn de eerste VN onderhandelingsronde van dit jaar plaats voor een nieuw internationaal klimaatverdrag dat in december in Kopenhagen vastgesteld moet worden. Na 10 dagen vergaderen is duidelijk dat de rijke landen meer ambitie moeten tonen om klimaatverandering te beperken.

Ontwikkelingslanden hebben duidelijk gemaakt dat de rijke landen, die verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de opwarming van de aarde, veel meer hun broeikasuitstoot moeten verminderen dan wat staat in de voorstellen die de EU en VS nu op tafel hebben liggen. De EU zet in op 20 procent en mogelijk 30 procent vermindering in 2020 en de VS hoopt in 2020 weer op het niveau van 1990 uit te komen. De vergaderingen in Bonn laten vooral een heel groot gat zien tussen wat er op tafel ligt en wat volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten nodig is om desastreuze klimaatverandering te voorkomen. Ook zijn er geen vorderingen gemaakt om meer geld en technologie beschikbaar te maken voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden.

Milieudefensie is positief over de leidende rol die de VS op zich wil nemen in de klimaat onderhandelingen. Dit komt het vertrouwen in de onderhandelingen ten goede maar heeft nu in Bonn nog niet tot concrete resultaten geleid. Veel hangt nu af van de vervolg bijeenkomst in juni in Bonn.

Campagneleider Willem Verhaak: "De EU moet minimaal 40 procent reductie toezeggen waarvan het overgrote deel in eigen huis. Ook moet de EU jaarlijks tientallen miljarden tot minimaal 35 miljard euro in 2020 op tafel leggen voor ontwikkelingslanden voor duurzame energie, stoppen van ontbossing en aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. Als de EU en de VS in juni hun ambities niet omhoog schroeven zal het steeds moeilijker worden om eind dit jaar een goed klimaatverdrag te sluiten."