Algemene Inspectiedienst (AID)

Controles op verzamelaarsbeurs Utrecht

20 april 2009

Op zaterdag 18 april controleerden medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens een verzamelaarsbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. Samen met het Regionale Milieu Team van Politie Utrecht is gekeken of de aangeboden verzamelobjecten voldeden aan de regels die gesteld zijn aan de handel in beschermde inheemse en uitheemse dieren. Tientallen standhouders zijn gecontroleerd wat geleidt heeft tot inbeslagname van een aantal producten waarvan de aanbieders de legaliteit niet konden aantonen.

De Flora en faunawet verbiedt om producten te verkopen waarvan de indruk wordt gewekt dat daarin bestanddelen van beschermde dieren zijn verwerkt. De controles op de beurs richtten zich vooral op de legaliteit van tentoongestelde en verkochte producten, zoals ivoor en opgezette dieren. Houders van dergelijke voorwerpen moeten, bijvoorbeeld door het tonen van een CITES-certificaat, de legaliteit kunnen aantonen. Antieke producten en voorwerpen ouder dan vijftig jaar zijn uitgezonderd.

Bij een Duitse standhouder heeft de AID twee tanden van een potvis en een poot van een neushoorn in beslag genomen, met een totale verkoopwaarde van circa duizend euro. Ook een andere standhouder die een luipaardvel verkocht, kon hier de legaliteit niet van aantonen. Bij twee andere standhouders is een aantal objecten aangetroffen waarin ivoor zat verwerkt, waarbij geen aanleiding was aan te nemen dat het in deze gevallen om antiek ging. Naast inbeslagname hebben de standhouders ook een proces-verbaal gekregen voor het overtreden van de Flora en faunawet.

Cites
In het zogenaamde CITES-verdrag, waarbij 171 landen zijn aangesloten, zijn de regels voor de handel in beschermde dier- en plantensoorten vastgelegd. In Nederland liggen deze afspraken vast in de Flora- en Faunawet. Het CITES-verdrag kent verschillende beschermingsgraden. Omdat de AID het belangrijk vindt dat de handel op de juiste manier plaatsvindt, zal de dienst ook tijdens andere verzamelaarsbeurzen controles uitvoeren.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318