Raad voor Werk en Inkomen


Den Haag, 20-04-2009

Arbeidsmarktanalyse 2009 schetst complexe arbeidsmarkt

RWI: Beperken van werkloosheid te eenzijdig

Het arbeidsmarktbeleid voor de komende jaren moet niet alleen gericht zijn op het beperken van de werkloosheid maar vraagt om een bredere visie. Dit concludeert de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in de Arbeidsmarktanalyse 2009 die vandaag wordt aangeboden aan minister Donner. In de Arbeidsmarktanalyse 2009 schetst de RWI een complexe arbeidsmarkt. Enerzijds een plotseling sterk oplopende werkloosheid; anderzijds veel openstaande vacatures in sectoren zoals Zorg en Onderwijs. Daarnaast vragen structurele ontwikkelingen zoals de vergrijzing, hogere kwalificatie-eisen door werkgevers en toenemende internationale concurrentie nu ook al de nodige aandacht.

Deze complexe situatie leidt tot een enorme uitdaging: het vinden van een evenwicht tussen korte termijn beleid en beleidsmaatregelen die op de langere termijn effectief zijn. De RWI waarschuwt dat als dat evenwicht niet wordt gevonden, Nederland een aantal verworvenheden van de afgelopen jaren kwijtraakt waardoor het herstel van de economie belemmerd wordt. Het is zaak juist nu ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt te blijven betrekken en activeren.

De RWI wijst op de gevaren van terugval van de arbeidsmarktpositie van allochtonen, ouderen, laag opgeleiden en jongeren, ook voor het Grote Stedenbeleid en het integratiebeleid. Ook specialistische kennis en vakbekwaamheid gaan verloren, als nu geen adequate stappen worden genomen.

De voorstellen die de RWI in de Arbeidsmarktanalyse 2009 presenteert, zijn er op gericht iedereen bij de arbeidsmarkt betrokken te houden, ook diegenen die een lastiger positie hebben, zoals langdurig werklozen en Wajongers. De RWI adviseert daarom met name veel aandacht te besteden aan het om-, bij- of herscholen van zowel werkenden als (langdurig) werklozen. De periode van economische crisis moet gebruikt worden om scholingsprojecten beter vorm te geven en het niveau van de beroepsbevolking op te krikken. Investeren in kennis werpt in de toekomst, als de economie weer aantrekt en iedereen weer nodig is, zijn vruchten af. Op kort termijn kan hiermee de noodzakelijke mobiliteit van personeel uit sectoren waar de problemen groot zijn naar sectoren met openstaande vacatures worden verbeterd.

Een greep uit de voorstellen van de RWI in de Arbeidsmarktanalyse 2009:

Ten aanzien van de problematiek van de stijgende jeugdwerkloosheid adviseert de RWI een regionaal gecoördineerd jongerenbeleid waarbij de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeterd wordt door het aanbieden van voldoende stage en- werkervaringplekken. Juist in tijden van crisis mag er geen jongere zonder opleiding, baan of stageplek zijn. Jongeren langer doorscholen biedt uiteraard ook voor de (middel)langere termijn uitkomst.

Het is van groot belang om de ingezette cultuurverandering op het gebied van het werken van ouderen niet te verstoren. Op de langere termijn kan de Nederlandse arbeidsmarkt ouderen niet missen. Maar in de huidige crisis moet, op individuele basis, soepel omgegaan worden met de sollicitatieplicht voor ouderen. Het verplicht solliciteren door minder kansrijke ouderen leidt immers tot een negatief beeld over oudere werkzoekenden op de arbeidsmarkt.

Hoewel de werkloosheid eind 2010 oploopt tot bijna 10%, is de situatie voor vrouwen op dit moment nog opvallend goed. Doordat zij relatief vaak in de zorg en het onderwijs werken, daalt de werkloosheid onder vrouwen nog steeds. Daarbij loopt het opleidingsniveau van vrouwen op en gaat dat op termijn dat van mannen overstijgen. Desondanks zijn vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd in hogere functies. De RWI vindt dat de mogelijkheden om arbeid en zorg te faciliteren intensiever gebruikt moeten worden. Met het oog op de toekomst is het van belang dat de participatiegraad van vrouwen omhoog gaat.

De voorstellen van de RWI vertonen veel overeenstemming met de maatregelen van het kabinet en de sociale partners. Deze betreffen echter met name maatregelen die effect hebben op de kortere termijn. De RWI onderstreept het belang van een evenwichtige balans tussen de korte én de langere termijn en pleit voor een gedegen praktische uitwerking van deze maatregelen.

Download de Arbeidsmarktanalyse 2009.

Voor de redactie,