NEN


Energieprestatie:stand van zaken

maandag 20 april 2009, 12:11

De energieprestatienormering van gebouwen staat niet stil. In december 2008 is een wijzigingsblad NEN 5128/A1 voor de energieprestatie woningbouw verschenen met belangrijke aanvullingen. Verder komt er één overkoepelende Nederlandse energieprestatienorm: NEN 7120. Daarin zijn de nieuwe Europese bepalingsmethoden opgenomen.

Energieprestatie woningbouw
In december 2008 is een wijzigingsblad NEN 5128/A1 gepubliceerd van NEN 5128 'Energieprestatie van woonfuncties en woongebouwen - Bepalingsmethode'. In het wijzigingsblad zijn belangrijke aanvullingen opgenomen. De belangrijkste toevoeging is een set aan maatregelpakketten, waarmee zonder een complete berekening kan worden aangetoond dat men aan een EPC-eis van 0,8 voldoet. Deze vereenvoudiging is opgenomen op verzoek van marktpartijen en bedoeld voor veelvoorkomende situaties.

Aangezien dit wijzigingsblad tamelijk omvangrijk is, zal NEN voor het gebruiksgemak binnenkort een geconsolideerde versie van NEN 5128 publiceren. De aanwijzing van deze wijzigingen maakt VROM naar verwachting binnenkort bekend in een aanpassing van de Regeling Bouwbesluit.

Nieuwe brede energieprestatienorm NEN 7120
In het verlengde van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is er een stelsel van ruim dertig Europese normen ontwikkeld met deelbepalingsmethoden die samen de energieprestatie van een gebouw bepalen. Deze normen worden ook voor Nederland verplicht. De hiermee conflicterende bepalingsmethoden uit de huidige energieprestatienormen moeten dan ook worden ingetrokken.

In grote lijnen zijn de verschillen tussen deze Europese normen en onze nationale bepalingsmethoden niet echt ingrijpend. Eén belangrijk verschil met de huidige Nederlandse situatie is dat het hele normensysteem ook geschikt moet zijn om met bestaande bouw om te gaan. De EPBD eist namelijk ook een energieprestatiecertificaat voor bestaande bouwwerken: overheidsgebouwen en gebouwen die worden verkocht of opnieuw verhuurd. Dat betekent dat ook het huidige EPA-instrumentarium (ISSO 75 en ISSO 82) zal moeten plaatsmaken voor dit Europese stelsel.

Aanpassingsoperatie
De Nederlandse normsubcommissie 'Energieprestatie van gebouwen' heeft de afgelopen periode intensief gewerkt aan deze aanpassingsoperatie. Daarbij is de keuze gemaakt voor één overkoepelende Nederlandse energieprestatienorm: NEN 7120. In deze norm zijn de Europese methodiek en bepalingsmethoden in het Nederlands vertaald opgenomen. Het grote voordeel van deze integrale methodiek voor de energieprestatie van gebouwen (EPG) is dat nieuwbouw en bestaande bouw een gemeenschappelijke basis krijgen.

In mei zal de groene versie van NEN 7120 worden gepubliceerd (kritiektermijn drie maanden). NEN 7120 verschijnt naar verwachting eind december of begin 2010 defintief. Waarschijnlijk in januari 2011 zal deze norm via het Bouwbesluit worden aangestuurd (tegelijk met aanscherping woningbouw naar 0,6 althans naar huidige maatstaven).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met normalisatieadviseeur ing. Ron van der Aa, telefoon (015) 269 02 83 of per e-mail ron.vanderaa@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5128:2004 nl (Norm) NPR 5129+A1:2009 v.2.1 nl (Norm) NEN 2916:2004 nl (Norm) NPR 2917+A1:2009 v.2.1 nl (Norm) NEN Bouwmail (Publicatie)