TenneT


Enexis en TenneT bouwen nieuw hoogspanningsstation

20-04-2009 Landelijk netbeheerder TenneT en regionaal netbeheerder Enexis bouwen in de Koekoekspolder een nieuw hoogspanningsstation. Dit station is noodzakelijk om de door tuinders geproduceerde duurzame elektriciteit af te voeren naar het hoogspanningsnet van TenneT.

Enexis en TenneT zien in de toekomst een positieve ontwikkeling in deze regio. In overleg met de gemeente Kampen en de glastuinbouwsector, die zich hebben gecommitteerd om de nieuwe infrastructuur daadwerkelijk te gaan gebruiken, is besloten tot de bouw van dit station. Het station zorgt voor een toekomstvaste energievoorziening in deze regio. Het krijgt een capaciteit van 60 Megawatt. Ter vergelijking, een stad als Zwolle heeft 150 MW en Deventer 100 MW aan capaciteit nodig.

Met de bouw van dit station is een investering gemoeid van ongeveer 10 miljoen Euro. De eerste paal voor dit zogenaamde "hoog- en middenspanningsstation" gaat naar verwachting begin volgend jaar de grond in. Medio2011 kan het station naar verwachting in gebruik genomen worden. Hierbij is een goede samenwerking met grondeigenaren van groot belang.

De provincie Overijssel draagt deze vergroting van de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet een warm hart toe. Gedeputeerde Theo Rietkerk:' Het geeft de tuinbouw in deze regio de mogelijkheid door te groeien en de geproduceerde duurzame energie op het net in te voeden. En daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de Co2 reductie in de provincie Overijssel. Een compliment voor de betrokken organisaties Enexis en TenneT is op zijn plaats, omdat zij in betrekkelijk korte tijd tot een structurele oplossing zijn gekomen.'

Ook de gemeente Kampen ziet de bouw van het hoogspanningsstation als een grote impuls voor de Koekoekspolder. `Het is een levensader voor de ontwikkeling van het Kamper glastuinbouwgebied,' aldus wethouder Bert Boerman.

Noordelijke tuinbouworganisatie LTO Noord Glaskracht is ook betrokken bij de voorbereidingen van dit station. Dhr J.P. Popken: `Met name voor huidige en nieuw te vestigen tuinbouwbedrijven biedt dit station voldoende toekomstperspectief.'