FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten twijfelt over effectiviteit van reorganisatie bij Friesland Bank

Vanochtend werd bekendgemaakt dat circa 250 van de 1.200 arbeidsplaatsen bij Friesland Bank moeten verdwijnen. Volgens vakbond FNV Bondgenoten is het nog maar de vraag of een dergelijke forse ingreep zijn vruchten afwerpt.

Annelies Ossel, bestuurder FNV Bondgenoten: "De financiële crisis is in mindere mate de aanleiding voor deze reorganisatie. De reorganisaties uit het verleden hebben kennelijk niet geleid tot de gewenste koersverlegging. Met als gevolg dat ook nu weer de rekening aan de werknemers wordt gepresenteerd."

Het feit dat de Friesland Bank eerst kijkt naar werknemers die niet in vaste dienst zijn, biedt volgens de vakbond geen soelaas. "Ook mensen met een tijdelijk contract of uitzendkrachten hebben recht op werkzekerheid", aldus Ossel. "Juist nu het economisch minder gaat, moet er voor alle werknemers een vangnet komen."

FNV Bondgenoten gaat de voorstellen van Friesland Bank voor een sociaal plan voorleggen aan zijn leden. Ossel: "Pas daarna praten we verder met de werkgever. Het is de vraag of zo'n forse ingreep in zo'n kort tijdsbestek effectief is. We zullen nu testen of de slogan van Friesland Bank - `Willen is kunnen' - ook opgaat voor een goed sociaal beleid bij deze bank."

Bij Friesland Bank werken circa 1.200 mensen waarvan een groot deel niet in vast dienstverband.