FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: ANWB doet graai naar cao-loon voor pensioenherstel

Het herstelplan van het pensioenfonds van de ANWB wordt niet goedgekeurd door FNV Bondgenoten. Werknemers steunen de bond van harte, zo bleek deze week op bijeenkomsten. De grootste vakbond in de marktsector piekert er niet over om de lopende cao van de ANWB open te breken, zoals de directie van de ANWB heeft voorgesteld. Een graai in het cao-loon, vindt de vakorganisatie.

Het fonds wil zo de komende vijf jaar een tekort van 75 miljoen euro wegwerken om aan de normen van De Nederlandse Bank te voldoen. Uit onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat er alternatieven zijn die niet zo onvoordelig uitpakken voor de werknemers. Ook vanavond heeft de ANWB te kennen gegeven niet bereid te zijn tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Ze weigeren kosten te betalen die volgens FNV Bondgenoten toch echt de verantwoordelijkheid van de werkgever zijn.

Voor het onderzoek heeft de vakbond onder meer jaarcijfers van de ANWB BV en het pensioenfonds uitgeplozen. De BV waarbij de werknemers in dienst zijn blijkt over een ruime eigen reserve van 155 miljoen te beschikken. De ANWB heeft via een zogenaamde personele unie alle macht over het beleggen naar zich toe getrokken. Deze constructie heeft aantoonbaar slechter gepresteerd dan gemiddeld. Ook blijken de kosten van het vermogensbeheer van de pensioengelden verstopt, net zoals bij oude woekerpolissen het geval was.

De ANWB rekent naar zich toe en gaat in zijn herstelplan uit van nog een lager rendement dan toezichthouder De Nederlandse Bank toestaat. Een 1 procent lager fictief rendement is toevallig precies de loonsverhoging van 3,3 procent die dit jaar in de cao is afgesproken. Als hij zijn zin niet krijgt, dreigt de werkgever dat er banen verloren gaan en zet hij de afspraken in het Sociaal Akkoord onder druk: afstempelen van pensioenwaarde of versobering van de pensioenregeling.

"De 3,3 procent loonsverhoging per 1 april komt toe aan de werknemers", vindt Ralph Smeets. "In het Sociaal Akkoord is vastgelegd dat afstempelen van pensioenwaarde of versobering van de pensioenregeling niet aan de orde is voor 2012. De werkgever wil zo graag de controle over de pensioengelden? Dan moeten ze nu ook zelf op de blaren zitten en de rekening niet afschuiven op de werknemers."