Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
20-04-2009

Subsidie Danone voor onderzoek te vroeg geboren kinderen

De afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum ontvangen van Danone subsidie voor een vierjarig traject om het functioneren van te vroeg geboren kinderen op latere leeftijd uitgebreid te onderzoeken en in kaart te brengen. De overlevingskansen voor deze kinderen nemen steeds meer toe door nieuwe medische inzichten en technieken. Nu blijken er echter subtiele en minder subtiele problemen op te treden op school, in het gedrag en in de motorische en cognitieve vaardigheden op latere leeftijd, welke in verband worden gebracht met afwijkingen in de hersenen

Vanuit VU medisch centrum is enkele jaren geleden gestart met het geven van voedingsinterventie vlak na de geboorte, om op die manier de ontwikkeling van de hersenen bij te vroeg geboren kinderen te verbeteren. Deze interventie deed het aantal optredende neonatale infecties significant verminderen, maar het is vooralsnog onduidelijk of dit uiteindelijk ook het neurocognitief, gedragsmatig en schools functioneren bij deze kinderen op latere leeftijd verbetert.

Met de samenwerking tussen VU, VUmc en Danone wordt het maatschappelijke belang van dit soort onderzoek, met gebruik van zowel neuropsychologische testen als beeldvormende technieken, nog eens extra onderstreept. Daarnaast wordt er tijdens dit traject gebouwd aan een instrumentarium waarmee ook in de toekomst effecten van voedingsinterventies op het latere functioneren van te vroeg geboren kinderen doelmatig kunnen worden bepaald, zodat ook een verdergaande samenwerking op de langere termijn kan worden gerealiseerd.