NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Ziekenhuizen extra alert op schoonmaak na Zembla-uitzending De brancheorganisatie van de Nederlandse ziekenhuizen, NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ), reageert geschrokken op de uitzending van Zembla over de schoonmaak in ziekenhuizen. "Wat we daar zagen, kan niet," stelt Gita Gallé, directeur NVZ. "Elk ziekenhuis heeft precies in protocollen staan hoe, wat en wanneer er schoongemaakt moet worden. Deze uitzending toont aan dat de naleving van die protocollen beter kan en beter moet. Tegelijkertijd gaat het me te ver om op basis van deze beelden de conclusie te trekken dat het dus in de Nederlandse ziekenhuizen een bende is."

In de uitzending wordt getoond dat er niet altijd goed wordt schoongemaakt. Duidelijk wordt ook dat er wel protocollen bestaan, maar dat ze niet op de juiste wijze worden uitgevoerd. Gallé: "Het maakt maar weer eens duidelijk dat je er niet bent met goede afspraken en protocollen alleen, je moet ook controleren en toetsen. De ziekenhuizen die in deze uitzending te zien zijn, hebben al direct hun maatregelen genomen en ook de andere ziekenhuizen zullen nagaan of het bij hen nodig is protocollen of werkwijzen aan te passen."

De suggestie dat infecties voorkomen kunnen worden als er maar beter wordt schoongemaakt, is volgens directeur Gallé niet correct. "Patiënten worden niet ziek van een stofvlok op de vloer of een vieze wc-bril. In de ziekenhuizen is heel veel aandacht voor het voorkomen van infectieziekten. In het zogenoemde Veiligheidsprogramma, een grootschalig project om de vermijdbare schade door fouten in enkele jaren te halveren, is er veel aandacht voor. Dan spelen vooral zaken op het gebied van persoonlijke hygiëne een rol, zoals handen wassen, juist gebruik van mondkapjes en schorten, een goed antibioticagebruik en het zo min mogelijk openen van deuren tijdens de operatie. Om maar wat te noemen." Het moet Gallé bovendien van het hart dat Nederlandse ziekenhuizen tot het beste jongetje van de klas behoren als je in Europees verband kijkt, ook als het gaat om het voorkomen van ziekenhuisinfecties. "Wij zijn zo ongeveer nog het enige land dat de MRSA onder controle heeft, vanuit het buitenland komen ze bij ons kijken hoe we dat doen."

Al met al erkennen de ziekenhuizen zeker dat er verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van de schoonmaak, maar ontkennen ze dat het overal een vieze bende is. Alle ziekenhuizen zullen in hun eigen instelling checken of er verbeteringen zijn aan te brengen.