Gemeente Almelo

Code Droog: geen vuur in de open lucht

20 april 2009 - De Brandweer Twente heeft een verbod ingesteld op het stoken van open vuur. Door de droogte is het gevaar voor bosbranden te groot.

Voorkom bosbrand
Voorkom bosbrand

In verband met de extreme droogte op dit moment, is in Overijssel Code Droog van kracht geworden. Code Droog betekent dat er geen open vuur mag worden gestookt.

Natuur

Door de aanhoudende droogte en het warme weer is de kans op een natuurbrand zeer reëel. Daarom is door de regio's Twente en IJsselland besloten om Code Droog af te kondigen. Dit houdt in dat er geen gebruik kan worden gemaakt van ontheffingen tot het verbranden van takken, landbouwafval en dergelijke. Er mag dus geen gebruik worden gemaakt van open vuur. Dat heeft te maken me de droogte van de natuur en de voortgangssnelheid van de brand.

Oscar
Vanaf maandag 20 april wordt er gebruik gemaakt van de bosbrandbewakingsdienst. Deze bewakingsdienst verricht vanuit de lucht en vanaf een uitkijkpost waarnemingen inzake bosbranden. Vanuit de lucht gebeurt dit via een verkenningsvliegtuig, genaamd Oscar die vanaf vliegveld Teuge vertrekt. Aan boord zitten een piloot en een waarnemer. Vanuit de lucht kan men een beginnende bosbrand snel spotten. De waarnemer legt dan contact met de meldkamer van de brandweer, zodat deze het de desbetreffende korps kan waarschuwen. Het vliegtuigje blijft boven het gebied vliegen om de situatie in de gaten te houden en indien nodig de voertuigen aan sturen naar de brandhaard. Per dag wordt er gekeken of Oscar de lucht in gaat. Voor het bosgebied dat grenst aan de noordzijde van de Veluwe wordt deze bewaking verzorgd door een verkenningsvliegtuig (Ajax) uit de Regio Noord-Oost Gelderland.

Extra waakzaam

De brandweer is ten tijde van Code Droog extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt in een bos- of natuurgebied, rukt de brandweer extra versterkt uit: er wordt extra materieel en mankracht ingezet.