Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


PERSBERICHT

Houten, 20 april 2009

STAATSSECRETARIS VAN BIJSTERVELDT ZIET VERSOPLEIDINGEN IN DE PRAKTIJK

Staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt kon onlangs met eigen ogen aanschouwen dat SVO vakopleidingen verzorgt in de gehele versbranche in nauwe samenwerking met SVO Kenniscentrum. Zij bezocht op donderdag 16 april de opleidingslocatie in Rijswijk waar ze deelnemers en medewerkers van SVO aan het werk zag.

Tijdens het werkbezoek was ze getuige van een verkoopinstructie voor praktijkopleiders. Producten op het gebied van vlees, vis, wild en gevogelte, groente en fruit gingen over de toonbank. Dit is een representatie van de branches waarin SVO opleidt; versspeciaalzaken, supermarkten, fastservicebedrijven en industriële bedrijven. SVO werd tachtig jaar geleden opgericht door en voor slagers maar is inmiddels uitgegroeid tot dé mbo-opleider in de verse voedingsbranche.

Voorloper competentiegericht leren
Van Bijsterveldt zag ook in de praktijk hoe competentiegericht onderwijs eruit ziet. Sinds 2003 ontwikkelt SVO competentiegericht onderwijs, waarbij de nadruk voor de deelnemers ligt op het ontwikkelen van vaardigheden, houding, kennis en de toepassing ervan. De werkpraktijk staat centraal in het onderwijs van SVO. Negentig procent van de deelnemers bij SVO leert inmiddels op deze manier en daarmee is SVO een ware pionier en voorbeeld op het gebied van competentiegericht leren voor andere instellingen. De staatssecretaris was onder de indruk van de persoonlijke aanpak door docenten en de aandacht voor het ambacht. Ook de unieke samenwerking tussen de mbo- vakinstelling en het SVO Kenniscentrum trof haar. Van Bijsterveldt: "Ik zie dat de samenwerking tussen SVO en de bedrijven uit de branche de kwaliteit van het onderwijs verbetert. SVO heeft in dat opzicht al belangrijke stappen gezet in de invoering van het competentiegericht onderwijs." De landelijk uniformiteit van de opleidingen, het praktijkleren en het taalonderwijs voor anderstaligen die een industrie-opleiding volgen, waren ook aspecten die de staatssecretaris aanspraken.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt (tweede van links) kijkt met belangstelling naar de deelnemers aan een traiteursopleiding





SVO in cijfers
Op 1 oktober 2008 staan bijna 3.200 deelnemers in een mbo-opleiding van SVO (met name BBL) ingeschreven. Circa 25 procent komt uit versspeciaalzaken (waaronder slagerij en viswinkel), 35 procent uit de industrie, 20 procent uit de supermarkt en 20 procent uit fastservicebedrijven. SVO heeft acht locaties door het hele land. In toenemende mate volgen deelnemers hun opleiding in hun eigen bedrijf. Er zijn ruim 3.400 erkende leerbedrijven beschikbaar. Bij SVO werken 150 medewerkers.