Partij van de Arbeid

Prijs voor lokale duurzame deals

20-04-2009 02:41

Louis Meuleman, milieudeskundige en PvdA-kandidaat voor het Europees Parlement, pleit voor een prestigieuze Europese Prijs voor lokale duurzame deals. Meuleman: De economische- en de klimaatcrisis maken duurzame investeringen urgent. Hierbij zijn niet alleen investeringen in grootschalige maatregelen nodig, maar juist ook in lokale initiatieven.

Het gaat om samenwerkingsverbanden tussen overheid, ondernemers, burgers en instellingen om duurzame projecten een stimulans te geven. Meuleman lanceerde zijn idee tijdens een debat over de Europese energiecrisis, georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zijn plan in een open brief voorgelegd aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie.

Er zijn volgens Meuleman al veel voorbeelden van lokale duurzame deals tussen burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties: Texel wil geheel zelfvoorzienend worden op energiegebied, in Almere, Maastricht en Veenendaal worden duurzame wijken gebouwd, in Borculo worden op grote schaal algen geproduceerd voor energieopwekking en voeding en in Noord-Holland bestaan inmiddels meer dan tachtig zorgboerderijen. Meuleman: Die vormen óók duurzame deals: Duurzaamheid gaat niet alleen over milieu en economie, maar heeft ook een sociale dimensie.

Ook in andere landen zijn lokale duurzame deals een trend. Als de EU echt ernst wil maken met duurzaamheid moet je voorlopers belonen en ideeën uitwisselen. Daarom is een Europese Duurzame Deal Award met een geldprijs van één miljoen euro nodig, te verdelen onder de drie duurzaamste projecten, aldus Meuleman. Het zou volgens de milieudeskundige een goed signaal zijn als de Award voor het eerst wordt uitgereikt tijdens de VN Klimaatconferentie eind dit jaar in Kopenhagen. Meuleman vraagt Barroso om de instelling van de prijs, die een Europese Nobelprijs voor duurzaamheid kan worden, al in juli aan te kondigen.