Algemene Inspectiedienst (AID)

Slechte naleving onkruidbestrijding in bloembollensector

20 april 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert de komende periode extra op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bloembollensector. Controles in 2008 toonden aan dat minder dan de helft van de bloembollenkwekers de wet naleeft. Vooral bij de bestrijding van onkruid wordt vaak gebruik gemaakt van niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Dit kan nadelig zijn voor het milieu. De komende tijd neemt de AID bij diverse bedrijven grondmonsters om deze te analyseren op gebruikte gewasbeschermingsmiddelen.

Telers die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken moeten zich houden aan het wettelijke gebruiksvoorschrift. Bij elk middel staat op het etiket hoe het veilig gebruikt moet worden en in welke periode het kan worden toegepast. De gebruiksvoorschriften zijn zo opgesteld, dat bij naleving het milieu zo min mogelijk wordt geschaad. Het is niet toegestaan gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken waarvan de toelating is vervallen en de zogenoemde opgebruiktermijn is verlopen. Niet naleven kan resulteren in een bestuurlijke boete van tweeduizend euro.

De AID nam in 2008 grondmonsters bij zestig bloembollenbedrijven met verschillende gewassen, zoals tulpen, lelies en gladiolen. Met dit monster van de bovenste laag teeltgrond werd nagegaan of en welke werkzame stoffen de teler heeft gebruikt. Bij ruim vijftig procent van de monsters werden werkzame stoffen aangetroffen die niet langer zijn toegelaten óf in de betreffende teelt niet zijn toegestaan. De meeste overtredingen hadden betrekking op de onkruidbestrijdingsmiddelen Dual Gold 960 EC, Dosanex en Mikado. Tegen alle bloembollenbedrijven die gebruik maakten van niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is sanctionerend opgetreden.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318