Gemeente Noordwijk

TWEEDE WERELDOORLOG-COLLECTIE BETER ONTSLOTEN
De regionale Tweede Wereldoorlog-collectie, waaronder die van Noordwijk, wordt beter voor het publiek ontsloten. De verzameling is ondergebracht bij het Regionaal Archief Leiden (RAL). Op de website (www.leidenarchief.nl) komt hiervoor eind april een digitale kennisbank beschikbaar. Deze bevat in totaal zo'n 75.000 afbeeldingen, waarvan een groot gedeelte via internet oproepbaar is. De kennisbank over de Tweede Wereldoorlog plaatst de informatie in een bredere context en legt een relatie met andere documenten in de beeldbank. Stukken met privacy-gevoelige informatie worden niet gepubliceerd.

De uit Noordwijk afkomstige documenten zijn zorgvuldig bewaard gebleven. Met de toevoeging van een particuliere schenking is het een bijzondere verzameling van aanplakbiljetten, illegale kranten, verordeningen en waarschuwingen, dagboeken en daarnaast foto's van ondermeer verzetstrijders en de Atlantikwall.

De digitale kennisbank komt tot stand met een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op grond van het landelijke programma Erfgoed van de Oorlog. In totaal is er 110.000. ­ beschikbaar.

Het RAL wil haar collectie Tweede Wereldoorlog uitbreiden om het gemeenschappelijk geheugen van de Leidse regio veilig te stellen en in goede en geordende staat te bewaren voor het nageslacht. Foto's en ander materiaal zijn zeer welkom. Informatie: RAL 071-5165355 of e-mail info@leidenarchief.nl.