Gemeente 's-Hertogenbosch

20-04-2009
De Vuurslag, jaarlijkse prijs van de Stichting Nederlandse Kunst- en Antiekbeurs
Juryrapport

De Vuurslag 2009 is toegekend aan de Stichting Nederlands Filmmuseum te Amsterdam.
Het Nederlands Filmmuseum is het grootste en belangrijkste centrum voor de cinematografie in Nederland. Het heeft een verzameling films in beheer die de hele filmgeschiedenis omspant: van stille films uit de beginperiode van de cinema (eind 19de eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties. In 2011 betrekt het Filmmuseum een nieuw en architectonisch spectaculair onderkomen aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. Het vernieuwde Filmmuseum zal ook daar de wereld van het bewegend beeld presenteren, opnieuw van de historische film tot de modernste beeldmedia.
De collectie van het Filmmuseum weerspiegelt de belangrijkste aspecten van de filmgeschiedenis. Vele collectie-onderdelen zijn uniek in de wereld, zoals de Desmet-collectie (een verzameling van meer dan negenhonderd films die in de vroege twintigste eeuw in de bioscoop werden vertoond) en de verzameling Nederlandse films. Deze laatste verzameling is de grootste ter wereld en geeft een overzicht van de vaderlandse speelfilmgeschiedenis vanaf 1905. De verzameling bevat ook documentaires, waaronder het oeuvre van cineasten als Joris Ivens en Johan van der Keuken.
Het conserveren, restaureren en presenteren in een eigentijds kader en in combinatie met modern bewegend beeld wordt door het Filmmuseum op hoog niveau in praktijk gebracht, waarbij een groot publiek op enthousiasmerende wijze bij de artistieke en museale projecten wordt betrokken.
Precies om de rol die het Filmmuseum speelt voor dit kwetsbare en cultuurhistorisch belangrijke erfgoed, en voor de manier waarop het Filmmuseum dit erfgoed met eigentijdse artistieke uitingen verbindt, is de Vuurslag 2009 toegekend aan deze stichting.

De Vuurslag wordt sinds 1995 uitgereikt. De Art & Antiques Fair 's-Hertogenbosch investeert met deze prijs in de kennis van kunst en cultuurhistorisch erfgoed, zoals dat ook op de Artfair te koop wordt aangeboden. Kennerschap is essentieel in de wereld van kunst en antiquiteiten. De Vuurslag leidde tot boeken en artikelen, tentoonstellingen, proefschriften en lezingen waarbij onderwerpen die de volle breedte van de Art & Antiques Fair 's-Hertogenbosch bestrijken aan bod kwamen.