Gemeente Achtkarspelen

PERSBERICHT

2009/YG_42
Buitenpost, 20 april 2009

Kinderen zien ze vliegen in Achtkarspelen!
Weidevogeldagen van start

Op 16 april was de aftrap van de weidevogeldagen op de boerderij van Mient Douma in Gerkesklooster. Ruim 100 leerlingen van groep 7 en 8 uit Achtkarspelen gaan op excursie naar een boerenbedrijf. Daar leren ze van alles over weidevogelbeheer. De periode tussen Pasen en de meivakantie staat in het teken van de weidevogeldagen.

Het weer werkte 16 april mee en de kinderen vonden het dan ook heerlijk om lekker in het vrije veld bezig te zijn. In groepjes gingen ze aan de slag. De ene helft ging met de boer mee het gebied in waar zij uitleg kregen over wat weidevogelbeheer inhoud. De leerlingen leren van alles over de grutto, de kievit en de scholekster, maar ook over de roofvogels die jacht maken op de weidevogeljongen. Hoe het landschap ingericht moet zijn en wat de boer zelf aan weidevogelbeheer doet. Zo leren de kinderen dat meer dan de helft van de wereldgruttopopulatie in Nederland broedt en waarom goed weidevogelbeheer zo belangrijk is. De andere kinderen gingen aan het werk met opdrachten die door NME Steunpunt de Mieden waren uitgezet in de wei. Bijvoorbeeld eieren herkennen en bekijken of een bepaald gebied geschikt is voor bijvoorbeeld een kievit of juist meer voor een meerkoet of scholekster. Ook konden ze zelf ervaren hoeveel werk het is voor een kleine vogel om genoeg voedsel te vinden. Met een schepje werden bodemdiertjes verzameld en dat bleek nog best lastig! Na de pauze werden de groepjes gewisseld.

Steunpuntcoördinator Ragna van Sonsbeek, ziet deze dagen als een belangrijke kans voor de kinderen om lekker buiten bezig te zijn en daarmee een stukje gevoel en respect voor natuur en landschap op te bouwen. De weidevogeldagen worden sinds 2003 door het steunpunt georganiseerd. Momenteel zijn er vier weidevogeldagen per jaar. Omdat er zeker vraag is naar meer weidevogeldagen is het NME-steunpunt in gesprek met de VANLA en de BFVW om het aantal weidevogeldagen volgend jaar uit te breiden. NME-steunpunt De Mieden ondersteunt scholen bij educatie op het gebied van natuur en milieu. Voor informatie over deze of andere activiteiten kunt u contact opnemen met steunpuntcoördinator Ragna van Sonsbeek. E-mail: info@nme-demieden.nl, website: www.nme-demieden.nl.