Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Hygiëne ziekenhuizen in Zembla (20-04-2009)

Het documentaireprogramma Zembla van de Vara besteedde zondagavond 19 april 2009 aandacht aan de hygiëne in ziekenhuizen. Ook in ons ziekenhuis heeft de schoonmaak onder vuur gelegen. Een verslaggever van Zembla is in dienst gekomen als schoonmaakmedewerker bij ons schoonmaakbedrijf Asito. Hij heeft met een knoopcel camera opnames gemaakt. Hij heeft heel veel goede zaken waargenomen, maar er is ook geconstateerd dat er niet altijd volgens de geldende protocollen wordt gewerkt.

St Jansdal staat voor kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Daarnaast staan openheid, transparantie en vertrouwen bij ons hoog in het vaandel.

Bedreiging omzetten in kans!
Nadat de redactie van Zembla ons heeft geconfronteerd met de beelden, is meteen begonnen met het doorvoeren van een aantal verbeteringen.

De belangrijkste punten op een rij:

* Uit de opnames kwam naar voren dat het spoelprotocol van de sprayflacons, gebruikt bij de schoonmaak, niet altijd nageleefd werd. In zeepoplossingen kunnen na 24 uur bacteriën gaan groeien en deze flacons mogen nooit bijgevuld worden. Dat gebeurde wel. Nu is het protocol aangepast. De flacons worden aan het eind van de dienst leeggegooid en gedesinfecteerd.

* Het schoonmaken van een ziekenhuis is een vak. Medewerkers worden regelmatig bijgeschoold. Vanaf heden moet aan het eind van de lessen een toets gemaakt worden om te kijken of de stof ook begrepen is.

* Er bestond al een e-learningprogramma voor verpleegkundigen met de titel âbasis module reiniging, desinfectie en sterilisatieâ. Het is de bedoeling dat ook de medewerkers schoonmaak deze leerstof in aangepaste vorm gaan volgen. Dit was overigens al gepland voor dit jaar.

* De schoonmaakdienst heeft samen met de afdeling infectiepreventie de afgelopen week de schoonmaakprotocollen getoetst en zonodig aangepast.

---