Veilig Amsterdam


: Fietsen in Slotervaart wordt veiliger en aantrekkelijker

Fietser met kinderen


* Verkeersveiligheid

20 april 2009

Voor het `Plan van aanpak stimuleren fietsgebruik` is een onderzoekgedaan naar de veiligheid en kwaliteit van het fietsnetwerk in Slotervaart. In de periode 2003 tot en met 2007 waren er in heel Slotervaart 168 ongevallen met fietsers.

De meeste ongevallen kwamen voor op de Johan Huizingalaan en de Pieter Calandlaan. Uit het onderzoek blijkt dat boomwortels onder het wegdek van de fietspaden de meeste klachten oproept. Om fietsen veiliger te maken moeten inritten en onveilige rotondes worden aangepast. Bij veel basisscholen zijn al verkeersmaatregelen getroffen om het voor fietsende kinderen veiliger te maken. Er komt een een speciale kaart met daarop veilige fietsroutes tussen huis en school.

Om fietsen aantrekkelijker te maken worden fietsroutes doorgetrokken om daardoor kortere routes te krijgen, er komen wachttijdvoorspellers bij verkeerslichten en goede bewegwijzering. Ook wil het stadsdeel meer gaan investeren in de aanleg van fietsnietjes bij woningen, winkelpleinen, kantoren, openbaar vervoer en scholen. De acties uit het onderzoek worden gefinancierd uit het budget Actieprogramma Fiets (⬠50.000), de verkeersveiligheidsreserve en de opbrengsten van parkeerheffingen en subsidies.