Politie Brabant-Noord

Politie pakt crossers op industrieterrein aan

Oss, 20-04-2009

De politie heeft het afgelopen weekend een aantal malen gecontroleerd op het industrieterrein aan de Vorstengrafdonk in verband met de grote overlast die illegale crossers en racers daar regelmatig veroorzaken. Hiermee wordt de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht.

Een 45-jarige en een 37-jarige inwoner uit 's-Hertogenbosch raakten zaterdagmiddag hun rijbewijs kwijt na een extreme snelheidsovertreding. Beiden reden ze met een snelheid van 145 km/uur, terwijl op deze weg een maximum snelheid van 60 km/uur geldt. Daarbij zagen agenten dat één van de twee ook nog een stuk op zijn achterwiel reed en dat de andere rakelings langs een skeelerende vrouw scheurde.

Zondagmiddag nam de politie de crossmotor van een 16-jarige jongen uit Rosmalen in beslag. Hij reed zonder rijbewijs en voor de motor was geen kenteken afgegeven zodat deze niet eens op de openbare weg gereden mocht worden.

Kennelijk zijn veel motorfanaten uit de wijde omgeving van Oss in de veronderstelling dat het in het gebied rond de Vorstengrafdonk is toegestaan te racen en te crossen. De wegen van het industrieterrein zijn echter gewoon openbare weg waar de normale verkeersregels van toepassing zijn. Het feit dat hier jaarlijks de zogenaamde Pinksterraces worden gehouden doet daar niets aan af. De rest van het jaar is racen daar, zoals op alle openbare wegen, verboden.

De politie van het district Maasland is al langere tijd zeer actief in de aanpak van asociaal verkeersgedrag, getuige ook het project 'Verkeershufters' dat inmiddels regionaal navolging heeft gekregen.