Groen!

Ecologisch voedselplan: 10 stappen naar een minder industriële landbouw

door Bart Staes (Europese fractie) op 20 april 2009 in "Dierenwelzijn", "Milieu en natuur", "Voeding en landbouw"

Hoewel voedsel basisbehoefte nummer één is, besteden we er te weinig aandacht aan. âZo goedkoop mogelijkâ leek decennia het enige criterium. âEr moet dringend meer aandacht voor duurzame en ecologische voedselproductie komen, én de producenten,â stelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) die vandaag de inhoud van zijn Brooddoos voorstelde: een creatief verpakt en vormgegeven boekje over de voedselcrisis met tien punten om de voedselproductie weer op een duurzame, klimaat-, dier- en mensvriendelijke manier te organiseren.

De landbouwsector heeft een enorme impact op de klimaatverandering. Zij zorgt voor ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen. De veeteelt alleen al stoot meer uit dan de transportsector. Een diervriendelijkere veeteelt en afbouw van onze vleesconsumptie zijn dringend nodig. Dat kan o.m. door onze boeren te steunen die kiezen voor meer ruimte per dier en gebruik van lokaal geproduceerd veevoer en minder gebruik van minerale meststoffen en krachtvoer. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt en minder methaan uitgestoten. "Omdat de vleesindustrie zo'n impact heeft op ons leefmilieu en te veel vlees eten slechts is voor onze gezondheid, is het de plicht van de overheid om vegetarisch eten te stimuleren," verklaart Staes.

Naast de productie van ons voedsel, heeft ook het transport ervan een enorme impact op ons klimaat. Via een kwaliteitslabel, promotie en subsidies wil Groen! de echte streekproducten van dicht-bij-ons steunen. Zeker als het om milieuvriendelijke of biologische producten gaat. Producten die van verder komen, zouden zoveel mogelijk moeten voldoen aan de vereisten van fair trade. Voedsel wordt over honderden, soms duizenden kilometers vervoerd, waardoor de kost voor milieu en klimaat enorm oploopt.

De overheid moet landbouwers ook ondersteunen bij investeringen in energiebesparende maatregelen. De productie van zonnestroom in de land- en tuinbouw kan enorme voordelen opleveren. Door een `Rent a Roof'-systeem zouden ook land- en tuinbouwers hun daken ter beschikking kunnen stellen aan installateurs van zonnestroom en in ruil daarvoor goedkope zonnestroom geleverd krijgen.

Groen! wil tegen 2020 tot 10% biolandbouw. Daarom moet het prijsverschil tussen biologische en gangbaar geteelde producten verkleinen via een serieuze verlaging van de BTW op verwerkte bioproducten (nu 21%) zodat biologische kwaliteitsproducten voor ieders portemonnee haalbaar worden.

Groen! wil ook meer geld vrijmaken voor onderzoek naar biologische landbouwpraktijken en van Vlaanderen een GGO-vrije regio maken. Boeren die kiezen voor minder productie, meer kwaliteit, veilig voedsel, leefmilieu, dierenwelzijn en diversificatie, hebben voor Groen! recht op een fikse ondersteuning. "De 10 maatregelen die ik vooropstel in mijn boekje hebben slechts 1 doel: Op langere termijn de tegenstelling tussen landbouw en leefmilieu overstijgen. Die 2 kunnen elkaar versterken: Landbouw wordt dan 'milieubouw'," besluit Staes.

Het volledige ecologische voedselplan kan u hier nalezen

Meer info over Bart Staes: www.bartstaes.be

Contact: Bart Staes -
Deel Deel
Bart Staes